Olcsó szállás ajánlatok

Zamárdi és látnivalói (Zamárdi)

Zamárdi a XX. század első évtizedei óta üdülőhely. Gazdag régészeti leleteket rejtő avar kori temetője a Kárpát-medencében is ritkaság. A településen a hajdani népi építészet számos szép példája figyelhető meg.

A XV. század közepén több apró falu volt a környéken, melyeknek nevében szerepelt a Zamard név. A török idők alatt valamennyi elpusztult. Az újonnan betelepülők a Kőhegy oldalának bozótosait kiirtották, és szőlőt ültettek helyére.

A balatoni fürdőélet beindulásával a környék a XIX-XX. század fordulóján fokozatosan megváltozott. A fürdőtelep kiépítése 1911-ben kezdődött a település mintegy 10 kilométer hosszú partszakaszán, amely több helyen is alkalmas fürdésre.

Zamárdiban a hagyományos népi építészet emlékeit több helyen máig megőrizték. A tájházban berendezett kiállítás néprajzi gyűjteménye a XIX-XX. századi jómódú parasztcsalád életkörülményeit mutatja be.

A településről kirándulóút vezet a Kőhegy tetejére. A tihanyi apátság egykor itt álló présházának helyén kilátó emelkedik. Csodálatos panoráma tárul innen a látogató elé: szinte az egész Balaton, Kenesétől Tihanyon át Badacsony bazaltkoporsójáig.

A kultikus nevezetesség, az ősi áldozati helynek tartott Szamárkő magányos sziklacsoportjához a vasútállomástól vezet turistaút.

 

LÁTNIVALÓK

 

SzamárkőZamárdi Szamárkő

A Zamárdi névadójaként tisztelt Szamárkő a vasútállomástól a piros turistajelzést követve érhető el. A magányos sziklacsoport ősi áldozati hely. Az Árpádok idején ördögkőnek nevezték.

A sziklacsoportról az ördögkőről kapta az egész hegy az Ördögkő-hegy nevet, később az "ördög" előtag lekopott róla, és maradt a hely neve: Kőhegy.

A Kőhegy tetejére (219,8 m), a tihanyi apátság hajdani présházának helyére 2000-ben kilátót építettek. Csodálatos panoráma tárul innen a látogató elé: szinte az egész Balaton, Kenesétől Tihanyon át Badacsony bazaltkoporsójáig.

 

Zamárdi Tájház

A berendezés a XIX-XX. századi jómódú parasztcsalád életkörülményeit mutatja be. A használati tárgyak nagy része a helyi helytörténeti gyűjteményből származik. A ház mögött zsúpfedeles pajta áll.

Zamárdi tájházA tájház a Balaton-vidék jellegzetes népi építészeti jegyeit viseli magán. A szabadkéményes típusú, Pető-féle ház az első szobában lévő mestergerendába bevésett évszám szerint 1847-ben épült, oszlopos tornáccal, nádfedéssel.

A ház a Friesz család tulajdona volt, mely egyike a Lécs Ágoston tihanyi apát által betelepített jobbágycsaládoknak. A házhoz közvetlen 2 holdnyi terület tartozott. A telken volt még egy 25 méter mély kút, baromfi- és disznóólak, valamint egy pince. A főépület 6 helyiségből állt; 2 szoba, konyha, kamra, istálló és pajta tartozott egybe. Az udvar mögött volt a szérűskert, a gyümölcsös és a házikert.

Az épületet a Zamárdi Községi Tanács 1974-ben megvásárolta, az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség pedig 1975 nyarán eredeti formájában helyreállította. 1977. október 2-án nyitották meg.

 

Hajmási-féle ház

A népi építészet emlékeivel több helyen is találkozhatunk. Közülük az egyik a Hajmási-féle ház.

 

Kisboldogasszony római katolikus templomZamárdi templom

A település legidősebb épülete az 1771-74-ben emelt, barokk stílusú, Kisboldogasszony tiszteletére szentelt katolikus templom, ekkor épült a plébánia épülete is. Felépítése Vajda Sámuel tihanyi apát nevéhez fűződik.

Legértékesebb benne a szószék, a főoltár (mindkettő Lingzer György fehérvári képíró alkotása) és a keresztelőmedence. A főoltár képe Szűz Mária születését ábrázolja, a szószék felett Szent Mihály arkangyal szobra látható. Sajnos, az 1905-ös tűzvészben megsemmisültek az eredeti harangok, leégett a tető és a torony is. A XVIII. századi orgonáját pedig az oroszok 1944-ben szétverték és eltüzelték.

A búcsúnap a szeptember 8-hoz legközelebb eső vasárnapon van.

 

Sebestyén-ház

A népi építészet emlékeivel több helyen is találkozhatunk. Közülük az egyik a Sebestyén-ház.

 

Tájház

A szabadkéményes típusú, Pető-féle ház 1847-ben épült, oszlopos tornáccal, nádfedéssel, a Balaton vidék jellegzetes népi építészeti jegyeit viseli magán.

 

Kirándulási lehetőségek, látnivalók a környező településeken

Szántódpuszta  Zamárdi központjától kb. 2 km-re található XVIII.-XIX. Századi majorság műemlékegyüttes helytörténeti és képzőművészeti kiállításokkal, éttermekkel, lovasszolgáltatásokkal, utazási irodával. A Balatonnál egyetlen, balatoni halakat bemutató akvárium itt található. Nyaranta számos rendezvény színhelye.

Balatonföldvár (kb. 5 km.) Egyik legszebb hajó és vitorláskikötővel rendelkező, a virágosításban élenjáró város

Kőröshegy (kb. 5 km.) A XV. századi gótikus temploma a falu központjában található, nyáron orgona hangversenyeknek ad otthont.

Balatonszárszó (kb. 10 km.) Itt található a híres magyar költő, József Attila Emlékmúzeuma.

Balatonszemes (kb. 15 km.) Postamúzeuma a postai szállítás történetét mutatja be. Latinovits Zoltán Emlékkiállítás, a neves színművész a község temetőjében nyugszik.

Siófok (8-10 km.) A Balaton déli partjának központja, 25 ezer lakosú kisváros.
Kálmán Imre Emlékmúzeum: a világhírű zeneszerző életét bemutató anyag mellett értékes képzőművészeti alkotások is megtekinthetők.
A Kárpát-medence Ásványi Kiállítóhely: védett magángyűjtemény mintegy 3000 ásvánnyal.

Tab (kb. 25 km.) Tabi Galéria: Nagy Ferenc fafaragó művész alkotásainak kiállítása.

Zala (kb. 28 km.) Zichy Mihály Emlékmúzeum az egykori családi kúriában a festőművész alkotásaival, bútoraival, könyvtárával, fegyvergyűjteményével. A kastély környezetében arborétum jellegű parkkal.

Tihany (komppal 15 perc) Zamárdival szemben a Balaton túlsó partján található csodálatos látképet mutató félsziget.
Bencés Apátsági Templom és Múzeum - Fazekasház - Skanzen a halász-céh házzal és egy parasztportával

 

Lovas túraútvonal Zamárdi Tóköz-puszta kiinduló ponttal

(1). Tóközpuszta - Zamárdi - felső
Az egynapos lovastúránk kiindulási és érkezési pontja a Tóközpusztán található lovas major.
Itt található Magyarország és Közép-Európa legnagyobb létszámú Kabardin ménese, mely csaknem 80 lovat számlál.
A Kaukázusból származó kiegyensúlyozott vérmérsékletű, könnyen idomítható lovak kiválóan alkalmasak a túrázók számára.

(2). Balatonendréd
A balatonendrédi vert csipke az országhatárokon túl is ismert, méltán világhírű. A flandriai eredetű népművészetet a század elején honosította meg.a faluban Kájel Endre református lelkész felesége. Ma újra virágkorát éli, a legszebb darabokat időszakos kiállításokon tekinthetik meg az érdeklődők. 1996 júliusában, a Kájel család tervei alapján nyitotta meg kapuit a Kájel-Csipkeház, amelynek múzeumi anyaga a család magángyűjteményéből került ide, és bemutatja a csipkeverés történetét is.

(3). Lulla
Lulla a Külső-Somogyban, a Jaba-patak mellett fekvő zsáktelepülés. A vidék változatos, dombokkal és völgyekkel tagolt, az erdők jellegzetes fafajtái a gyertyán, a tölgy, az ezüsthárs. A külföldi vadászok körében kedvelt hely a vadrezervátum és az Ali-réti vadászkastély, amely könnyen megközelíthető.

(4). Bálványos
Somogy megye legmagasabb pontjánál, a Gyugyi-tető déli lábánál fekszik a település, két észak - déli irányú völgyben.
Keleti határán a Jaba-patak egykor a kenderáztatók vizét adta. Melegvizes forrás táplálta a Meleg-tavat az 1950-es évekig, azóta feltöltötte az iszap. Bálványoson hagyományos volt a fafaragás, a sarokpadot jellegzetes bútordarabként használták, a székeket kukoricacsumából fonták. A fehérneműt, ágyneműt fehérhímzéssel slingelték, az abroszokat, a szakajtóruhát szőtték.
A házak korszerűsítésekor kikerültek az udvarra a kemencék, melyeket napjainkban is használnak lakodalmakkor kalácssütésre.

(5). Bálványos, Felső-Fityei Irtás (Piknikhely)
A területen, mely a Fitye Bt. tulajdonában van, egy lovas major fog épülni. A társaság a minőségi falusi turizmus igényeit szeretné majd kielégíteni. A tervek szerint a 20 ló elhelyezésére alkalmas istállóban shagia arab telivér, magyar félvér és andalúz fajtákat tenyésztenek majd. A terület dombos jellege kiválóan alkalmas militari és fogathajtó versenyek megrendezésére.

(6). Sáfrányvölgye Borozó
Zamárdi határában az erdőben, egy enyhe magaslati helyen, vendégeink megtekinthetik az ún. Vaskeresztet, majd a Sáfrány-dűlőn keresztül érik el a romantikus hangulatú borospincét. A csendes zöldövezetben fekvő pincében vendégeinknek módjuk nyílik a legkedveltebb magyar borok megismerésére.

(7). Zamárdi
A régi történelmi kor titkait őrzi a Szamárkő, a legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elhaladva, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő.
A két nyom Jézus lábnyoma és a szamár patája.
A Tatárcsapás végén egy tisztáson áll az ún. Vaskereszt, melyet Zamárdi község a Tihanyi Apátsággal közösen állított fel 1896-ban a Millennium emlékére. A községtől délnyugatra emelkedik a Kőhegy, mely a nevét feltehetően azokról a talajból kiálló kövekről kapta, melyek csak itt találhatóak, a környező dombokon sehol sem. A hegy tetején csodálatos panoráma tárul elénk a Balaton minden szépségével, Kenesétől Tihanyon át Badacsonyig.
A Fő utcán található az 1847-ben épült Tájház. Az épület a múlt század első felében kialakult stílusjegyeket viseli, jellegzetes balatoni oszloptornácos ház. Minden helyiség az oszlopos tornácról nyílik, a falak ún. fecskerakással készültek. Berendezése élethű és hiteles.

 

 

Szálláshelyek Zamárdiban:

http://www.hungaryrooms.com/szallasok/Zamárdi/

Zamárdi térképe:

http://www.hungaryrooms.com/terkep/Zamárdi/

Balatonföldvár, az üdülő város, Renáta

Balatonföldvár a XIX. század végén a Széchényi család birtokán alakult ki. Az alapítók gondos tervezés után láttak az üdülőtelep megépítéséhez: az általuk megálmodott s megépített árnyas parkok, tágas terek ma is a legjobb vonzerejét jelentik a Balaton déli partján fekvő exkluzív településnek, mely több mint 10 éve nyerte el városi rangját. A fejlesztések során igyekeztek figyelembe venni az elődök építési stílusát, megőrizni az értékeket. Partszakasza 3 km hosszan kiépített ingyenes strandokkal nyújtja a déli part minden előnyét - meneteles mélyülés, finom föveny -, melyek a kisgyermekes családok számára a biztonságos nyaralást ígérik. Színes rendezvényeink közül (fesztiválok, kiállítások, hangversenyek, térzenék) mindenki talál érdeklődési körének megfelelőt. tovább »

Kirándulás a Balaton déli partján, Katalin

Kirándulás a Balaton déli partjánBudapest felől a Balaton déli partjának első fürdőhelyétől, Balatonvilágostól a legnyugatabbra lévő Balatonberényig tart ez a tájegység, mely viszonylag egyenletes sík terület. A lassan mélyülő, homokos partszakasz miatt különösen népszerű a gyerekekkel nyaraló családok körében. A nyaranta nagyvárosi lélekszámra duzzadó Siófok a déli partszakasz "fővárosa". Vízparti pihenést, történelmi és kulturális emlékeket, népi hagyományokat, kerékpáros és vízi túrákat, ritka természeti értékeket, gasztronómia különlegességeket, látványos programsorozatokat kínál minden oda látogató vendég részére a "magyar tenger". tovább »

Balatoni kerékpárkörút, Renáta

Kerékpárral a Balaton körül tovább »

Tihany műemlékei, Renáta

1. Bencés Apátság barokk temploma Lécs Ágoston apát irányításával megépített barokk templom magyarországi viszonylatban közepes méretû. 46 méter hosszú, 16 méter széles, tornyainak magassága 34,5 méter. A templom belsõ berendezését Sebastian Stulhoff faszobrász és mûbútorasztalos készítette 1754-1779 között. tovább »

Siofok a fiatalok pardicsoma és a nyári kikapcsolódás tökéletes helyszíne, Siofokfan

Siofok a fiatalok pardicsoma és a nyári kikapcsolódás tökéletes helyszíneSiófok a nyár fővárosa, a Balatoni élet központja. Ez az a város, ahol mindennap pörög az élet, ahol bármelyik éjszaka belecsöppenhetsz az év party-jába. tovább »

Szállásajánlatok Zamárdi |  Hotel Zamárdi |  Apartman Zamárdi |  Vendéglátóhelyek Zamárdi

Hozzászólások

Nem található hozzászólás.

Szállás Zamárdi és környékén

4500 Ft/fő/éj - től

Családbarát apartmanház a fürdőközpontban, zöld környezetben. Az apartmanok egymástól jól szeparáltak, mindegyik külön fürdőszobával, minikonyhával, terasszal,... Tudjon meg többet!

Szállás Siófok - Vicze apartman adatlapja

7500 Ft/fő/éj - től
-5%

Siófok központjától és a Balatontól 150 méterre, csendes, nyugodt környezetben, a 4,6 hektáros, gyönyörű Jókai park mellett helyezkedik el az egész évben üzemelő... Tudjon meg többet!

Szállás Siófok - Park Hotel Restaurant adatlapja

-5%

Pihenjen kellemesen nálunk!Siófok Aranyparttól 150-mre fekvő apartmanunk kellemes pihenést nyújt minden kedves idelátogatónak. Várunk minden pihenni vágyó kicsit... Tudjon meg többet!

Szállás Siófok - Keresztesi apartman adatlapja

-5%

Pihenjen kellemesen nálunk!Siófok Aranyparttól 150-mre fekvő családi házunk kellemes pihenést nyújt minden kedves idelátogatónak. Várunk minden pihenni vágyó kicsit... Tudjon meg többet!

Szállás Siófok - Keresztesi Nyaraló adatlapja