Olcsó szállás ajánlatok

Kirándulás Palócföldre (Balassagyarmat)

A Vág folyótól a Hernádig húzódó magyarlakta területre, az egykori Hont, Nógrád, Heves, Borsod és Gömör vármegyék sajátos viseletű, „á-zó” nyelvjárásban beszélő népére régóta a palóc megjelölést használják, ezért e tájat a néprajzosok Palócföldnek is nevezik. Róluk ír nagy szeretettel a táj szülötte, Mikszáth Kálmán A jó palócok című elbeszéléskötetében és több regényében. A Palócföld határait a néprajztudomány még nem határozta meg pontosan, de népének tájszólása és népművészete néhány sajátossága alapján körvonalazható. Házaikat a 19. században még főleg fából építették, tároló bútorként fából ácsolt szuszékokat használtak, maguk szőtte ruhákat és jellegzetes főkötőket viseltek. A híres gömöri fazekasság a habán hagyományokra épülő stílust alakított ki.


Palócföld


Palócföld kiemelt települései:


-    Hollókő: Hollókő Magyarország egyetlen faluja, melyet természeti környezetével (Hollókői Tájvédelmi Körzet 141 hektár) együtt világörökségi helyszínként tartanak számon. A település lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik. Hollókő ófalujának 65 védett épülete őrzi a XVII. századi palóc nép építészet remekeit. A település fatornyos, zsindellyel fedett római katolikus temploma 1889-ben épült. A Hollókő fölé magasodó vár első írásos említése a XIII. századból származik.
-    Balassagyarmat: Balassagyarmat, a Civitas Fortissima (legbátrabb város) jelentős történelmi múlttal, gazdag kulturális hagyományokkal, vallási sokszínűséggel rendelkező település az Ipoly folyó völgyében. Számtalan építészeti emlék található itt: Szerb templom, Vármegyeháza, Városháza, Katolikus templom, Zsidó Múzeum.
A „Palócország fővárosa”-ként is emlegetett Balassagyarmatról elmondható, hogy a palóc etnikum értékeinek és hagyományainak egyik reprezentáns őrzője.
-    Parád: A hely hangulatát meghatározza a község felett őrködő Kékes-tető, az ország legmagasabb csúcsa, a dús természeti vegetáció és a ma is élő palóc hagyományok. A három településrész: Parád, Parádfürdő, Parádóhuta főnemesi családok ősi birtoka, több évszázados gyógyfürdőkultúrával. Ma kedvelt üdülőhely egyedi építészeti, kulturális és természeti értékekkel.
-    Gyöngyöspata: Néphagyományokban, műemlékekben és természeti értékekben gazdag település, amely Mátyás királytól még mezővárosi rangot is kapott. Gótikus templomáról, annak egyedülálló műkincseiről – a Jézus családfáját bemutató Jesse fa oltárról és a Nekcsei Bibliáról, a Patai Graduáléról –, valamint finom boráról nevezetes. Ritkaságnak számít a majd ezer vájatból álló, a községet behálózó pincerendszer. A lakosság a közelmúltig őrizte színpompás népviseletét, amit jeles ünnepeken ma is hordanak.
-    Rimóc: Messze földön híres a helyi palóc népviselet. A rimóci lányok, asszonyok jeles ünnepeken ma is magukra öltik színpompás népviseletüket. A rimóci énekek és táncok ugyancsak nagy múltra tekintenek vissza, a népszokások, hagyományok ápolása fontos a helyi emberek számára. Ezeknek bemutatására ad lehetőséget a minden év augusztusában megrendezett falunap, és a szeptemberi szüreti mulatság. Rimócon a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva a betlehemezést a mai napig gyakorolják. A településen megismerkedhetünk a hagyományos állattartással is. A falusi portán felelevenedik a régi paraszti életmód.Szállás Balassagyarmat és környékén

7500 Ft/fő/éj - től
-5%

Balassagyarmaton található családias hangulatú étteremmel egybekötött panziónk. Várjuk minden kedves ide látogató vendégünket házias konyhánkkal, udvarias... Tudjon meg többet!

Szállás Balassagyarmat - Sztár Motel és Étterem adatlapja

-5%

Kastélyunk csodálatos környezetben, egy héthektáros ősfás parkban várja kedves vendégeit. Budapesttől alig egy órányira, egy festői, nógrádgárdonyi falucskában... Tudjon meg többet!

Szállás Nógrádgárdony - Főnix Medical Wellness Resort adatlapja