Olcsó szállás ajánlatok

Gyöngyös - A borkultúrájáról ismert település (Gyöngyös)

Gyöngyös - A borkultúrájáról ismert település történelmi belvárosa XVIII-XIX. századi építészeti emlékeiről nevezetes. A városhoz tartozó Mátraháza és Mátrafüred hegyvidéki üdülőtelepülések, kirándulások kiindulópontjai, télen síközpontok.

Gyöngyös - A borkultúrájáról ismert település történelmi belvárosaGyöngyös XVIII-XIX. századi építészeti emlékeiről nevezetes. A városhoz tartozó Mátraháza és Mátrafüred hegyvidéki üdülőtelepülések, kirándulások kiindulópontjai, télen síközpontok.

A város jellegzetes műemléke, a belváros meghatározó épülete a Szent Bertalan tiszteletére szentelt, kéttornyú római katolikus templom. A mellette lévő Kincsestárban őrzik az ország - az esztergomi után - második leggazdagabb katolikus egyházi gyűjteményét. Nevezetes műemlék a ferences templom és rendház is. A kolostor barokk stílusú épületében található a hazánk egyetlen, épségben megmaradt, középkori eredetű ferences könyvtára.
A város múltját, értékeit és a Mátra természeti kincseit is bemutatja a megújuló Mátra Múzeum.
Gyöngyös környéke, a régészeti leletek tanúsága szerint, már a honfoglalás előtt lakott hely volt. Kitűnő földrajzi adottságainak köszönhetően már a XI. század végén fejlődésnek indult.

A tatárjárás után a Csobánka család uralta a vidéket, s ők építtettek várat a mai Mátrafüred melletti Várbércen. Az egykori erődítménynek ma már csak romjai láthatók.


Gyöngyös szultáni városként élt a török uralom alatt, kultúrájával, gazdaságával kiemelkedő helyet töltött be. Ferences kolostorában látható Magyarország egyetlen épen maradt középkori eredetű műemlék könyvtára, amely már a XVI. században jelentős könyvgyűjtemény volt.

Kékes tető toronyAz itteni barátok templomában temették el 1709 őszén Bottyán János kuruc generálist. A napóleoni háborúk idején három alkalommal őrizték a magyar szent koronát a koronaőr házában, az Almássy-kúriában.

A város a XIX. század vége felé fejlődését a szőlő- és borgazdaságnak köszönhette, s a környék borkultúrája napjainkban is virágzó.

Az 1960-as években megindult a termelés a gyöngyös-visontai lignitbányában, 1968-ban üzembe helyezték a Gagarin (ma Mátrai) Hőerőművet a város határában.

Az 1930-as években fellendülő, és az évezred végére virágkorát élő turizmus egyik központja lett a Mátra. 1927-től szállítja a mai napig az erdei kisvasút a túrázni vágyókat Gyöngyösről Mátrafüredre.

A városhoz tartoznak a legismertebb mátrai üdülőhelyek: Mátrafüred, Mátraháza, valamint mellett Magyarország legmagasabb csúcsa, a Kékestető.

A védett növények és állatok, a ritka magashegyi bükkös erdőtársulás megóvására 1985-ben kialakították a Mátrai Tájvédelmi Körzetet. Ennek része az erdőrezervátum, amelynek területe kizárólag kutatási célokat szolgál. trafüred Kozmány kilátó

Gyöngyös megközelíthető közúton: az M3-as autópályán, a 3-as úton, Eger felől a 24-es úton; vasúton: a Vámosgyörk-Gyöngyös vonalon.

Kékestető síelés, Nogamstar

Kékestető síelésKékestető Magyarország legmagasabb pontja: a csúcs 1014 méter. Innen indul Magyarország leghosszabb lesiklópályája... tovább »

Szállásajánlatok Gyöngyös |  Hotel Gyöngyös |  Apartman Gyöngyös |  Vendéglátóhelyek Gyöngyös

Szállás Gyöngyös és környékén

4500 Ft/fő/éj - től

Nagyobb csoportok befogadására is alkalmas vendégházunk a Mátra alján, Gyöngyös és Mátrafüred mellett, Abasár község legmagasabb pontján helyezkedik el. 7 db... Tudjon meg többet!

6500 Ft/fő/éj - től

A festői Mátraalján, mindössze 15 km-re Kékestetőtől, Gyöngyös város egyik csendes pontján, a Mátrába vezető úton található panzióban 15 szoba áll a pihenni... Tudjon meg többet!

Szállás Gyöngyös - Vincellér Panzió adatlapja

A Kavalkád étterem és Panzió Gyöngyösön található, 80 km-re Budapesttől, a Mátra kapujában. Nyugodt, zajmentes környezetben várja Kedves Vendégeit a város külső... Tudjon meg többet!

Szállás Gyöngyös - Kavalkád Panzió és Étterem adatlapja

-5%

ECOHOSTEL – CSALÁDOKNAK ÉS CSOPORTOKNAK KIALAKÍTOTT SZÁLLÁS, KONFERENCIATEREMMEL Az ECOHOSTEL a Mátra kapujában, Gyöngyös belváros szívében, (A Fő tértől 300m-re)... Tudjon meg többet!

Szállás Gyöngyös - Ecohostel Gyöngyös adatlapja