Olcsó szállás ajánlatok

Hajdúszoboszló látnivalói (Hajdúszoboszló)

A város felbecsülhetetlen kincse az országos, sőt, nemzetközi hírű gyógyfürdő, amelyet a kikapcsolódni és a gyógyulni vágyók ezrei keresnek fel. A turistákat a múzeumok, történelmi nevezetességek mellett színvonalas programok várják.

A gyógyfürdőhöz csatlakozó harminchektáros parkban az ország egyik legszebb strandját alakították ki - gyógy-, strand- és gyermekmedencékkel, hullám- és pezsgőfürdővel, nyitott és fedett versenyuszodával, és a strandolást szolgáló megannyi szolgáltatással. A 2000 nyarán megnyitott Aquaparkban a távoli, híres tengerparti üdülőhelyeket idéző élményekhez juthatnak a  látogatók.
Szinte az egész üdülési szezont átfogó rendezvénysorozat a Hajdúszoboszlói Nyár, augusztus első hétvégéjén tartják lovas hagyományokat felelevenítő Hajdúszoboszlói Lovas Napokat, s minden szezonban rendeznek két-három fürdőbált is.

 

Fürdőtörténet


Hosszas tárgyalások után a város 1924-ben engedélyezte Pávai Vajna Ferenc bányafőtanácsosnak és Pekár Dezső geofizikusnak a kutatófúrást, amelynek célja földgáz feltárása volt - bár Pávai Vajna már ekkor sejtette, hogy termálvíz is lehet a felszín alatt. Az ún. Bánomkert délkeleti részén, a várostól északkeletre, 1925. október 26-án 1090 méter mélységből kitűnő minőségű földgáz tört fel, magával hozva a "forró aranyat", a 73 Celsius-fokos, különös illatú, barnás színű, páratlan összetételű gyógyvizet is. A városvezetés hamarosan felismerte a hőforrásban rejlő lehetőségeket, s a hatóságokkal folytatott, sokszor éles hangú tárgyalások után 1927 júliusára elkészült a fövenyfürdő, majd egy hévizes kádfürdő is. A város anyagi ereje azonban nem tette lehetővé a fejlesztést. Erre részvénytársaság alakult, amely 1928-ban megépítette az első vasbeton medencét. A belügyminiszter 1934-ben a hajdúszoboszlói fürdőt gyógyfürdővé nyilvánította.

Ezzel párhuzamosan megindult az üdülők és szállodák építése, s a fizetővendég-szolgálat révén a lakosság bevételei is növekedtek. 1941-ben négy szálloda és nyolc üdülő már komoly fürdővárosi infrastruktúrát jelentett, miközben a város további kutakra szerzett hasznosítási jogot. 1930-tól elkezdődött a szervezett üdültetés, 1937-ben megépült a hullámmedence, az elfolyó víz hasznosítására 1939-ben csónakázótavat létesítettek, 1941-ben már volt kádfürdő, 1942-ben pedig pezsgőfürdő is.

Hajdúszoboszló fürdőHajdúszoboszló legnagyobb tömegeket vonzó létesítménye ma is a méltán európai hírű gyógy- és strandfürdő. A gyógyfürdő nemrégiben átalakított, felújított, impozáns épülete egész évben várja a látogatókat, akik minden igényt kielégítő, komplex szolgáltatást kapnak itt. A különböző hőfokú medencékben, vagy éppen a szaunában kellemes órákat tölthetnek a pihenésre, felüdülésre vágyók; a szoboszlói kúrától gyógyulást remélők pedig negyvenféle, gyógyvízre alapozott kezelést vehetnek igénybe. Különösen jótékony hatású ez a víz az ízületi betegségekre, gerincbetegségekre, gyulladásokra, izomfájdalmakra, nőgyógyászati megbetegedésekre, bizonyos sportsérülésekre.

A gyógyfürdőhöz csatlakozó harminchektáros parkban az ország egyik legszebb strandját alakították ki - gyógy-, strand- és gyermekmedencékkel, hullám- és pezsgőfürdővel, nyitott és fedett versenyuszodával, és természetesen a strandolást szolgáló megannyi szolgáltatással. A park része a csónakázótó, a legújabb attrakció pedig a 2000 nyarán megnyitott Aquapark, ahol korábban csak a távoli, híres tengerparti üdülőhelyeken elérhető élményekhez juthatnak a "vízi őrületek" megszállottjai. A 113 méteres óriás csúszda, a négypályás versenycsúszda, a 101 méteres "fekete lyuk", az "őrült folyam" és a többi különlegesség jelzi, hogy a fürdőváros nem elégszik meg a reumás betegségük gyógyítására vágyók igényeinek kielégítésével.

A fürdő szomszédságában, a Mátyás király útján egymást érik az üdülőszállók, amelyek többsége saját gyógyfürdővel és szakorvossal, szakápolóval is rendelkezik. A nyári szezonban esténként benépesül az utca, a sétáló, vagy éppen a kávézók, éttermek teraszain üldögélő vendégek sokasága hamisíthatatlan fürdővárosi hangulatot kölcsönöz a környéknek.

 

LÁTNIVALÓK

Bocskai István Múzeum

A Bocskai-zászló, amelyet a hagyomány szerint a fejedelem adományozott a hajdúvitézeknek, a Bocskai István Múzeum anyagának egyik legértékesebb darabja.

A múzeum központi épületében látható a Hajdúszoboszló története a kezdetektől napjainkig című várostörténeti gyűjtemény.  Rendkívül szép darabok a városigazgatás emlékei, a bírói szék, a bilincs, a városláda, a tűzjelző kürt és a különböző pecsétnyomók. Jelentősek az egyletek és a dalárdák zászlói, valamint a Hajdúszoboszlóhoz kötődő neves emberek - többek között Gönczy Pál, Szép Ernő, Fehér Gábor, Hőgyes Endre, Kenézy Gyula, Pávai Vajna Ferenc - tárgyi emlékei.
A tájegységre jellemző rovargyűjtemény, és a lepkékből álló látványos egység is a múzeumban kapott helyet.
A mezőgazdaság-történeti kiállítás, amely a XIX-XX. század fordulójának technikai eszközeit vonultatja fel, egyedülálló a környéken. A múzeum udvarán, a 100 négyzetméteres fedett színben látható, itt állították ki továbbá az Oborzil Edit és a Jeney Tibor művészházaspár által alumíniumból, különleges technológiával készített harangok együttesét.

 

ErődfalErődfal Hajdúszoboszló

A református templom körül látható a védőfal egy szakasza a megmaradt sarokbástyával. Maga a fal a régészeti kutatások szerint XV. századi eredetű, de azt a hajdúvitézek a saját igényeik szerint tovább erősítették.

 

A mintegy húsz méter hosszú falon láthatók a hajdúk által annak idején nyitott körte alakú lőrések. A sarokbástya kör alakú. Az 1961-es helyreállítás során a kifagyott, elporladt, sérült téglákat pótolták, a sarokbástya tetőzetét pedig zsindelyfedéllel látták el.

Valamennyi hajdúváros temploma erődített volt, a szoboszlói azonban különbözött a többitől: vizesárokkal vették körbe, a vizet az akkor még vízimalmok hajtására is alkalmas Köselyből vezették ide. A hely szomorú nevezetessége, hogy 1660-ban itt, a "templom kerítésében", azaz az erődített templom területén védekezett a hajdúváros elszánt lakossága a török ellen. Szejdi budai basa rettenetes bosszút állt, csapatai lemészárolták az ottrekedteket. Az eseményt az erődfalon elhelyezett emléktábla örökíti meg, a sarokbástyában pedig erődtörténeti kiállítást láthatunk.

 

Fazekas-ház

A nádudvari fekete kerámia mesterének, Fazekas Istvánnak a műhelye és otthona az élő népművészetnek otthont adó Fazekas-ház.

Fazekas István nádudvari származású, ősei mesterségét folytatva hitelesen őrzi a fekete kerámia készítésének hagyományait.

 

Harangház

A fürdő előtti park különlegessége a 2000-ben felavatott Harangház, amely látványos építészeti alkotásként (Rácz Zoltán építész munkája) ad keretet a különleges alumíniumötvözetből készült harangoknak.

 

A Harangházban 46 harangot helyeztek el, köztük a meghiúsult világkiállításra szánt, úgynevezett világharangot és a Kölcsey-harangot. A különleges művészi alkotást harangjáték teszi teljessé.

A harangöntés e sajátos eljárására világszabadalmat szerzett az Oborzil Edit-Jeney Tibor művészházaspár - a haranggyűjtemény a szoboszlói származású Oborzil Edit adományaként került a városba.

 

Nemzetközi Modern Múzeum

Picasso, Le Corbusier, Renoir, Vasarely és más hírességek művei mellett magyar kortárs művészek munkái is megtalálhatók a múzeum gyűjteményében.

Elektrografikai, komputergrafikai és más modern eljárásokkal készült művek is láthatók a klasszikus, hagyományos technikával készített alkotások mellett. A múzeum kertje nyáron zenei rendezvények helyszíne, továbbá itt láthatók Csutoros Sándor, Győri László, Ezsiás István, Schéner Mihály, Szabó László és Rácz György szobrai.

A kiállítás 1996-tól fogadja a látogatókat.

 

Népművészeti Kiállítás

A Hajdú-Bihar megye népművészetének és a Hajdószoboszlón élő népművészek által készített tárgyaknak ad otthont a népművészeti kiállítás.

A megye népművészetének egészéről átfogó képet adó tárlat megtekintése után a régi népi mesterségek Hajdúszoboszlón élő művelői által készített remekeket láthatják az érdeklődők. A kiállítás érdekessége, hogy a míves tárgyak mellett a szerepel az alkotó neve és címe. A mesterek szívesen fogadják a látogatókat saját műhelyükben.

A gyűjtemény 1993 óta tart nyitva.

 

Református templom

A város legértékesebb műemlék együttese, a református templom és a hozzá tartozó erődfal. A középkori alapok felhasználásával épült barokk templomot 1818-ban klasszicista elemek felhasználásával bővítették.

A középkori alapok felhasználásával 1711-1717 között épült templom belseje klasszicista ihletettségű. Legszebb berendezési tárgya a szószék mögötti Mózes-szék, 1816-os évszámmal, valamint tojásdad alakú csillag- és virágdíszes motívummal. A szószék - városcímerrel díszített - terítője 1937-ből való. Úrasztali felszerelései a református egyházművészet remekei. Különösen szép darab az 1639-es évszámot viselő kenyérosztó tál, aminek közepét a város Bocskaitól kapott címere díszíti. Említést érdemel az a fedeles ónedény is, amelyet 1714-ben Csanády Sámuel hajdúkerületi főkapitány adományozott az egyháznak.

 

Római katolikus templom (Szent László)

A barokk stílusú, Szent László tiszteletére szentelt templom freskóit a katolikus egyházi művészet jeles képviselője, Takács István készítette az 1930-as években. A diadalíven megelevenedik a város múltja.

 

A templomhajó mennyezetképének témája: Árpád-házi Szent Erzsébet jó cselekedetei. A diadalíven a régi Szoboszló elevenedik meg Hortobágyra utaló motívummal, de a művész megjeleníti a gyógyvíz megtalálását, s egy munkás gyógyulásának csodás jelenetét is. A magyar szentek világát és a hely szellemét szerencsésen egyesíti a Szent László-legenda újrafogalmazása, amely a víz feltörését ábrázolja.

 

Bocskai-szobor

A tér közepén áll Bocskai István lovas szobra, Marton László alkotása. A műalkotás a fejedelem alakjának szokatlan megformálásával hívja fel magára a figyelmünket.

 

Csanády-borház

Csanády-borház HajdúszoboszlóA Csanádyak három hajdúkerületi főkapitányt is adtak a hajdúvárosoknak, de később is fontos szerepet játszottak a közéletben. Emléküket őrzi a klasszicista stílusú, műemlékileg hitelesen helyreállított épület.

 

 

 

 

 

Szálláshelyek Hajdúszoboszlón:

http://www.hungaryrooms.com/szallasok/Hajdúszoboszló/

Hajdúszoboszló térképe:

http://www.hungaryrooms.com/terkep/Hajdúszoboszló/

A fürdőzés városa, János

A fürdőzés városaHajdúszoboszló a strand szerelmeseinek való város! Én már nagyon sok nyarat töltöttem ott, mivel egy komoly fürdőkomlexumot építettek még a hetvenes években az ott feltörő termál víz fölé. tovább »

pihenés, Károly

Hosszú hétvége a Korona Szállodában tovább »

Hajdúszoboszló, a forró arany városa, Renáta

A Nagy-Sárrét, a Hortobágy, a Hajdúhát és a Berettyó vidék találkozásánál találjuk a népvándorlás kora óta lakott települést, Hajdószoboszlót. tovább »

Szállásajánlatok Hajdúszoboszló |  Hotel Hajdúszoboszló |  Apartman Hajdúszoboszló |  Vendéglátóhelyek Hajdúszoboszló

Szállás Hajdúszoboszló és környékén

-5%

Magyarország keleti részén, Hajdúszoboszló (7 km) és Debrecen (12 km) között, a 4. sz. főút mellett, tiszta rendezett, fejlett településen, Ebesen várjuk azokat a... Tudjon meg többet!

Szállás Ebes - Borostyán Vendégház adatlapja

-10%

Hajdú- Bihar megyében, Hajdúszoboszló és Debrecen között: Ebesen, csendes, zöld övezetben, az Ádám és Éva vendégházban, családommal együtt várom vendégeimet. ... Tudjon meg többet!

Szállás Ebes - Ádám és Éva vendégház adatlapja

-5%

Az Ildikó Vendégház Ebesen található egy csendes nyugodt kis faluban.A településről könnyen megközelíthető Debrecen ami kb. 10 km-re található és Hajdúszoboszló ami... Tudjon meg többet!

Szállás Ebes - Ildikó Vendégház adatlapja

-5%

Szeretettel várjuk kedves vendégeinket a Debrecen és Hajdúszoboszló között Ebes határában, a 4-es sz. főútvonal 214-es km-kőnél –a 35.sz. autópályától 2 km-... Tudjon meg többet!

Szállás Ebes - Sári major adatlapja