Olcsó szállás ajánlatok

Mofetta- Széndioxid Gyógygázfürdő (Mátraderecske)

Páratlan különlegesség Magyarországon a MOFETTA Gyógygázfürdő. A mofetta gázfürdő Mátraderecskén található, mely az ország egyetlen szén-dioxidos gázfürdője, ahol már legalább hatvan éve szivárog a falu alatt futó vulkáni törésvonalból a szén-dioxid gáz. A MOFETTA Széndioxid Gyógygázfürdőben - az 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága által gyógygázzá minősített - természetes úton a föld mélyéből feltörő radonos széndioxid gázzal viszonylag tartós sikereket értek el érrendszeri betegségek, érszűkületek, visszérrendszeri panaszok és egyes reumatológiai kóresetek kezelése esetén.

MofettaVulkáni utóműködésként gyakran jelentkezik gázkiömlés, aminek összetevői a bőrön át, valamint a légzéssel a véráramába bejutva gyógyító hatást fejtenek ki. A geológusok az említett jelenséget MOFETTA-nak nevezik, mely geológiai adottságoknak megfelelően különböző összetételű lehet.

Hazánkban az egyetlen gázfeláramlás Mátraderecskén található.

A település a Keleti Mátra északi oldalán, Budapesttől 120, Egertől 30 km-re található, lakóinak száma 2300, természeti kincsekben gazdag (strandfürdőjének vize a bükkszéki víz összetételével közel megegyezik), levegője tiszta, panorámája lenyűgöző.

A lakosság az évszázadok során megtanult együtt élni a gázszivárgással, azonban néhány ház pincéjében, mélyebb fekvésű helyiségekben több alkalommal fordult elő rosszullét. Az ásott kutak széndioxidos jellege az 1930-as évek óta ismert.

Lakossági bejelentések 1992-ben jelezték a gázszivárgás növekedését, mely miatt földtani, kémiai, fizikai, radiológiai és gyógyászati vizsgálatokat végeztek a jelenség tulajdonságainak megismerésére, illetőleg a gyógyászatban történő hasznosítására. A mátraderecskei mofetta geológiai törésvonalakra épült, a feltörő gáz CO2 tartalma 90 tf% körüli, magas radon koncentrációval rendelkezik, azonban ként nem tartalmaz. A gyógygáz, a magyar balneológia egyedülálló kincse, mely jelentősen hozzájárul az érbetegek, egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához, rehabilitációjához.

 A mofettát szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomásban, csontritkulásban szenvedők, krónikus bőrbetegek, cukorbetegek, degeneratív gerinc és ízületi elváltozások, lágyrészreumatizmus, meddőség, időskori tünetegyüttesek, Bechterew-kór, inaktív állapotban lévő krónikus sokk, ízületi gyulladás kezelésére használják. A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül és értágító hatást gyakorol. Ez a hatás kiterjed a bőr- és a bőr alatti kötőszövetekre és a belső szervekre is.

A mátraderecskei mofettát egészséges emberek is igénybe vehetik, hisz a gáz teljesítményfokozó hatása miatt, egyfajta természetes doppingszerként is viselkedik.

Szállás Mátraderecske és környékén

14000 Ft/fő/éj - től
-5%

Vendégházunk a parádfürdői Ősparkkal szemben található egy nagy parkolóban. "A"és "B "épületekből áll, ahol 22 főig tudunk vendégeket elszállásolni 5 db szobában és 2... Tudjon meg többet!

Szállás Parád - No.1-caffee vendégház adatlapja

-10%

Szeretettel várjuk a Bodonyban található Marika Vendégház nevű felújított, régi tornácos falusi vendégházunkba. Bodony a Mátra északi részén fekvő kis falucska... Tudjon meg többet!

Szállás Bodony - Bodonyi Marika Vendégház adatlapja

Tercsi "I" Vendégháza - Mátraderecske
-5%

Tercsi vendégház a Mátra északi oldalán, Mátraderecskén található. Csendes, nyugodt környezetben, a falu központjában van, közel az ország egyentlen száraz-... Tudjon meg többet!

Szállás Mátraderecske - Tercsi "I" Vendégháza adatlapja

Muskátlis vendégház - Mátraderecske
-5%

Mátraderecske a Mátra északi lábánál fekvő csodálatos adottságú kis falu. Levegője tiszta, hegyvidéki; strandja meleg vizű, sós, gyógyhatású, a... Tudjon meg többet!

Szállás Mátraderecske - Muskátlis vendégház adatlapja