Olcsó szállás ajánlatok

Kirándulás Matyóföldre (Mezőkövesd)

Három település, Mezőkövesd, Tard és Szentistván alkotja, e települések lakóit nevezik matyóknak. A tájegység legismertebb természeti értéke a termálvíz, a bogácsi és a mezőkövesdi fürdő. A mezőkövesdi Zsóry Észak-Magyarország legnagyobb strandja és gyógyfürdője. A Bükk hegység előterében nagy múltú szőlő- és gyümölcskultúra alakult ki, itt található a bükkaljai borvidék. A Bükk lábának laza vulkáni tufájába vájt barlanglakások (Szomolya, Cserépváralja, Kács) maradtak fenn. Dél-Borsod számos települése népművészete révén vált igazán ismertté és híressé a XIX-XX. században. Elsősorban színes, szabadrajzú hímzéseiről és gazdag viseletéről lett ismert például Mezőkövesd matyó népessége.


Matyóföld

A Matyóföld települései:


-    Mezőkövesd: Mezőkövesd. Hírnevét a hungarikumként számon tartott „matyó" hímzésnek és a Zsóry- fürdő gyógyító vizének köszönheti. A „Hadas", skanzen jellegű városrész népi műemlékházaiban iparművészek tevékenykednek, a Mézeskalácsos műhelyben és a Játékházban a gyerekek maguk is próbára tehetik kézügyességüket.  A közelben található Európa-hírű a Mezőgazdasági Gépmúzeumban a gépek működés közben tekinthetők meg. A matyó népéletbe nyújt bepillantást a több mint fél évszázados Matyó Múzeum. A város határában fekszik Észak-Magyarország legnagyobb fürdője a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.

-    Tard: Hímzésvilága, őrzött és épített hagyományai híresek. A régmúlt paraszti élet emlékeit az eredeti állapotában megőrzött és berendezett nádtetős tájházak őrzik, melyek szomszédjában hagyományőrző rendezvényközpont működik. A község kiemelkedő geológiai és történelmi értékei (Kaptárkövek, Tatár-domb) mellett a Bükki Nemzeti Park peremterületének kimagasló természeti kultúrájával rendelkezik.

-    Cserépváralja: A Várhegy csúcsán a XIII. században épült Cserépvár romjai, a hegy oldalában mesterséges barlangok láthatók. A környék kaptárkövei az egykori méhészkedés emlékei. Megtekinthető Coburg herceg kastélyának maradványa és annak környezete egy török kori kúttal és kútházzal. Egyéb látnivalók a műemlék kápolna és a modern katolikus templom.

-    Kács: A település dombokkal és hegyekkel van körülvéve, több mint 80%-a erdővel borított. Római katolikus temploma román kori, az oltár XVII. századi barokk. Strandja 27 °C-os forrásra épült.

-    Szentistván: A község a nevét Szent István tiszteletére emelt templomáról kapta. A település Tarddal és Mezőkövesddel együtt az un. Matyó-vidék része, ahol jelentős kulturális értéket képviselnek a matyó hagyományok. Ápolásukra Szentistvánon is nagy hangsúlyt fektetnek.

-    Bogács: A település Bükk hegység déli lábánál, a Hór- és a Szoros-patak völgyében fekszik. XIII. századi gótikus stílusban átépített Szent Márton tiszteletére felszentelt katolikus temploma kiváló akusztikájú; orgona- és kamarahangversenyek színhelye. A természeti látnivalókban és régi emlékekben bővelkedő község hírnevét az 1958-ban talált termálvíz alapozta meg, ami 2001 óta gyógyvíz. A termálfürdő a község északi részén épült. Öt termálvizes medence, gyermek-pancsoló és feszített víztükrös úszómedence áll a vendégek rendelkezésére.Bogács és nevezetességei, Admin

Bogács és nevezetességeiA gyógyhatású termálvízről és a környéken termelt borról nevezetes a település. A fürdő mellett kiépült üdülőterület gasztronómiai és kulturális programokkal vonzza a látogatókat a környékre. tovább »

Mezőkövesd és látnivalói, Admin

Mezőkövesd és látnivalóiA település a színes népviseletükkel, népművészetükkel, hagyományaikkal különleges néprajzi egységet alkotó matyókról vált ismertté. A Mezőkövesdhez tartozó Zsóry-fürdő gyógyhatású vize és az itteni mezőgazdasági gépmúzeum országos hírű. tovább »

Szállásajánlatok Mezőkövesd |  Hotel Mezőkövesd |  Apartman Mezőkövesd |  Vendéglátóhelyek Mezőkövesd

Szállás Mezőkövesd és környékén

4500 Ft/fő/éj - től
-5%

APARTMAN ILDIKÓ VENDÉGHÁZ BOGÁCS Ez egy különálló épület, mely a falu központjában az Arany János utcájában, a strandfürdő közelségében található. EGÉSZ ÉVBEN... Tudjon meg többet!

Bogács: Dél-Borsodi üdülőközség, a Bükkaljai Borvidék központja. A Bükk-lábánál ez a barátságos üdülőfalu fogadja gyógy- és strandfürdőjével, két közeli... Tudjon meg többet!

Szállás Bogács - Apartman Rajna adatlapja

-5%

A Hóvirág vendégház a gyógyvizéről és boros pincéiről hires Bogácson található. Vendégházunk 8-10 férőhelyes. Az elhelyezés két szinten, 4x2 ágyas szobákban... Tudjon meg többet!

Szállás Bogács - Hóvirág Vendégház adatlapja

-5%

Bogácson a Bükkaljai Borvidék központjában szálláshelyünk csendes környezetben várja vendégeit. A Rajna Nyaralónak 2014-ben a teljes felújítása történt meg. Az... Tudjon meg többet!

Szállás Bogács - Rajna Nyaraló adatlapja