Olcsó szállás ajánlatok

Barangolás a Börzsöny hegységben (Nagybörzsöny)

A Börzsöny vulkanikus eredetű középhegység, az egykori kráterének pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. A legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m). A Börzsönyben több mint 330 forrás található, a változatos táj remek túrázási lehetőségeket kínál. A Börzsöny nagy része nemzeti park. A Csóványosról tárul elénk az ország egyik legszebb panorámája a Dunakanyarral. A hegyen több emléket találhatunk a már évezredekkel ezelőtt letelepedett ősemberekkel kapcsolatban.

BörzsönyBörzsöny főbb települései:


-    Márianosztra: A Börzsöny délnyugati részén fekvő 1000 lakosú Márianosztra kedvelt kiránduló- és zarándokhely. A település elsősorban az egykori pálos rendház és templom barokk együtteséről nevezetes. A faluképet is a domboldalban álló építmény látványa uralja. A település fontos kegyhely volt évszázadokon át, a búcsúkra ma is ezrével érkeznek. Márianosztra első okleveles említése 1262-ből származik, Nostre névvel - mai szlovák neve, a Nostra is erre utal vissza.

-    Nagybörzsöny: A falu képe középkori bányavárosra emlékeztet - és a település 1526 előtt az is volt. A kirándulások cél- és kiindulópontjául egyaránt számba vehető Nagybörzsöny mai nevét 1908 óta használja. A település határában nemesfémbányászat folyt, melynek emlékei Nagyirtáspusztán, Bányapusztán, a Kovács- és Kuruc-patak mentén láthatók. Nagybörzsönybe a XV. században Zsigmond király telepített német mestereket, akik hozzáértésének köszönhetően az aranyon kívül rezet, ként és vasércet is a felszínre hoztak. A betelepültek a falut Deutschpilsen névre keresztelték

-    Szob: A Duna mentén hosszirányban elnyúló település és a Börzsönyhöz tartozó környéke, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, máig őrzi természeti értékeit. A településen végzett ásatások során az őskor minden szakaszából kerültek elő leletek. Oklevél a falut először 1280-ban említi Terra Sob néven. Lakói híres folyami hajósok voltak. Szob régészeti, néprajzi és természettudományos emlékei a Börzsöny Múzeumban láthatók. A gyűjtemény különleges érdekessége a városban élt tojáspatkoló népművész hagyatéka.

-    Vác: A település Magyarország egyik legszebb barokk városa, múltja a bronzkorig nyúlik vissza. Évszázadok óta katolikus vallási központ, püspöki székhely. A váci püspökség alapítója az első magyar király, I. Szent István volt. A püspöki templom építésének befejezése I. Géza nevéhez fűződik, és kívánsága szerint ide temették el. Vác mai, történelmi belvárosa a XVIII. század elején a korábban elkülönített német és magyar város összeépítésével, de a középkori városszerkezet megtartásával jött létre. A város napjainkban a Dunakanyar bal partjának szellemi és kereskedelmi központja, a leglátogatottabb kirándulóhely.

-    Zebegény:  a Börzsöny déli lábánál fekszik. A katolikus templom 1908-10 között épült Kós Károly és Jánszky Béla tervei szerint, a magyar templomépítészet egyedülálló emléke. A Kálvária-kápolna barokk oromzatos klasszicista építmény. Zebegényben élt és alkotott Szőnyi István, a XX. századi magyar festészet kiemelkedő tehetségű festőművésze, háza és műterme ma  Emlékmúzeum. Érdekes látnivaló Farkas Vince hajóskapitány hajózási gyűjteménye is. A település minden évszakban kellemes kikapcsolódásra ad lehetőséget.

 


Szállás Nagybörzsöny és környékén

-5%

Egy nagyon kedves, hangulatos erdei panzióban kínálunk szálláshelyet, üdülési lehetőséget egész évben. A Panzió a Börzsöny hegység északi részén, Kemence községtől... Tudjon meg többet!

Szállás Kemence - Feketevölgy Panzió adatlapja

ARANYTÖLGY SZÁLLÓ Kemence község belterületén, a börzsönyi tájvédelmi körzet szomszédságában, a Kemencét Diósjenővel összekötő út mentén található. A szállónk... Tudjon meg többet!

Szállás Kemence - ARANYTÖLGY SZÁLLÓ adatlapja

Gubovics Vendégház - Nagybörzsöny

Vendégházunk Nagybörzsönyben a Börzsöny Nemzeti Parkban találhatő a falusi turizmus keretein belül működő 8- fős kb. 100-éves eredeti formájában , de a... Tudjon meg többet!

Szállás Nagybörzsöny - Gubovics Vendégház adatlapja