Olcsó szállás ajánlatok

Kirándulás Karancs és a Medves vidékén (Salgótarján)

Medves Európa legnagyobb bazaltfennsíkja, mely leglátványosabb képződményei a bazaltorgonák. A hegyekről, különösen a 729 méteres Karancsról nagyon szép kilátás nyílik. A tájvédelmi körzet legmagasabb pontja a Karancs, amit "palóc Olimposznak" is neveznek: a hármasosztású titokzatos hegy gyakran felhőköpenybe, ködtakaróba burkolódzik, csakúgy, mint a görög mitológia isteneinek lakhelye. A Medves a nógrádi-medence legszebb formájú vulkáni kiemelkedése. A leglátványosabb képződmények a Szilváskőn tekinthetők meg, ahol úgy állnak a bazalt oszlopok függőleges sorokba, mint egy katedrális orgonájának sípjai. A történelmi múltat a várromok, a völgyekben megbúvó falvak idézik . A tájegység központja Salgótarján, mely fölé magasodó Salgó várától szinte az egész vidék belátható. A Salgótól északra, a szlovák-magyar határon Somoskő vára emelkedik. A népi múlt emlékeit tekintve furcsa kettősség jellemző erre a tájra.

BazaltorgonákA tájegység legnépszerűbb települései:


- Salgótarján: Karancs és Medve tájegység központja. A város csodálatos természeti, hegyvidéki környezetben fekszik. A Bányamúzeum európai kuriózum, évente 20-30 ezer turista látogatja. Salgótarjántól északra, sziklás hegycsúcson áll a XIII. században épült Salgó vára. A Szilváskő és a szakadék természetvédelmi terület. Nyári kikapcsolódást a Tó-strand és Sportcentrum nyújt, a téli sportok kedvelőinek a közeli sípálya (felvonóval) nyújt sportolási lehetőséget.

- Somoskő: Salgótarján somoskői településrészének legismertebb nevezetessége a vár, amely sok érdeklődőt vonz. A hegyet, amelyen áll, az országhatár szeli ketté, ami az uniós csatlakozás óta szabadon átjárható. Az egykor vulkáni működés nyomán kialakult várhegy természeti érdekessége a Somoskő északi oldalán látható bazaltzuhatag, ahol íves-oszlopos formában szilárdult meg a láva.

- Karancskeszi: a Karancs-hegy lábánál, a Dobroda-patak völgyében terül el Karancskeszi. Ez a település valószínűleg már a rómaiak idején is lakott volt. Erre utal, hogy bizánci aranypénzeket találtak itt, amelyeket a Nemzeti Múzeum őriz. Karancskeszi látnivalója Római Katolikus Templom, melyet Szent Mihály főangyal tiszteletére szentelték fel.

Mátraszele: A palóc népi építészet jellemző jegyeit néhány jól karbantartott lakóház is magán viseli. Mátraszelei bányászkodásra ma már csak a községhez tartozó Székvölgypuszta emlékeztet, ahol Nógrád megye egyetlen, magántulajdonban lévő, külszíni kőszénbányája működik.

- Szécsény: A műemlékekben gazdag, hangulatos kisváros környéke is vonzó a természetkedvelő turisták körében.Védett természeti érték a Borjúpást-rét és a beczúrfalvi kastélypark is. Szécsény jellegzetes műemléke a városháza előtt álló, kissé ferde, barokk stílusú Tűztorony. Az egykori, szépen felújított Forgách-kastélyban kapott helyet a Kubinyi Ferenc Múzeum. A közelben lévő, ma is működő ferences rendház büszkesége a Rákóczi-szoba. A városban megtekinthető még az egykori vármaradványai is. Érdemes elmenni a városhoz tartozó Benczúrfalvára, és megkeresni a híres festőművész, Benczúr Gyula emlékeit is.

Szállás Salgótarján és környékén

Tavas Vendégház - Karancsalja
-5%

A felújított vendégház Karancsalja külterületén, csendes helyen, mintegy 10.000 m2 telken, festői környezetben helyezkedik el, csodálatos kilátással a Karancs... Tudjon meg többet!

Szállás Karancsalja - Tavas Vendégház adatlapja

Egy Salgótarján melletti kisközségben várom vendégeimet régi parasztházam önálló apartmanjába. Bográcsozni vágyó baráti társaságokat is fogadok!A házhoz nagy, füves... Tudjon meg többet!

Szállás Kishartyán - Borostyán Vendégház adatlapja

-5%

A kétcsillagos Medves Hotel csodálatos természeti környezetben, a Medves fennsík peremén, egy erdei park közepén található. De nemcsak az aktív turizmus kedvelőit,... Tudjon meg többet!

Szállás Salgótarján - Medves Hangulatszálló adatlapja

Medves vendégház - Salgótarján
-5%

Az erdei környezetben fekvő Medves Vendégház Magyarország egyik kevéssé ismert, felfedezésre vágyó és egyben lenyűgöző részén, a Medves-fennsík szomszédságában... Tudjon meg többet!

Szállás Salgótarján - Medves vendégház adatlapja