Olcsó szállás ajánlatok

Kirándulás Mezőföldön (Székesfehérvár)

A Mezőföld magyarországi tájegység a Dunántúlon, a Sió és a Duna által határolt területen. Földrajzilag az Alföldhöz tartozik, bár a köznapi felfogás szerint nem képezi annak szerves részét. Eredetileg füves puszta volt, ma jó minőségű mezőgazdasági terület. A Mezőföld átmenetet jelent a Dunántúli-dombság és az alföldi táj között. A kisrégió jelentős része Fejér megye területére esik, és itt található a megyeszékhely, Székesfehérvár is. A kisrégióhoz tartozik a Velencei-hegységtől, illetve a Velencei-tótól - a Duna és a Sió-csatorna által határolva, a Sárvíz vidékén át - a Somogyi- Tolnai-dombságig húzódó terület. Délkeleti és déli része a Mezőföld löszös talajú vidéke, amely kiválóan alkalmas mezőgazdasági termelésre. A nyugati peremvidék dimbes-dombos terület, északnyugatra esik a Bakony keleti lábánál lévő Sárrét. Erdő kevés van errefelé, összefüggő erdőségek csak Perkáta, Mezőfalva térségében, valamint keletebbre, a Duna árterületein találhatók.

Mezőföld főbb települései és azok látnivalói:

 

Mezőföld


Székesfehérvár: az egykori koronázó város,királyaink temetkező helye,megyeszékhely és egyben püspöki székhely is. A középkori alapokra épült barokk város nevezetes műemlékei: - a püspöki székesegyház, a püspöki palota, a ciszterci templom és rendház, a jezsuita templom, a Zichy-palota, a városháza, és igazi különlegesség a romantikus lovagvárak mintájára épült Bory-vár. Városház tér közepén áll a királyok szimbóluma, a város történelmi jelentőségét szimbolizáló Országalma, s nem messze tőle a Szent István bazilikájának romjai és nagy királyaink síremlékei találhatóak. A város kulturális életének sokszínűségét bizonyítják a minden évben megrendezésre kerülő rendezvények, Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, mely egy valódi világtalálkozó, vagy a Musica Regia zenei rendezvény sorozata, mely a város szívében, a Városház téren felállított színpadon nyújt felejthetetlen élményt.

Dunaújváros: 1950-es években politikai döntés alapján létrejött város. A kornak megfelelően itt található legnagyobb tömegben az úgynevezett szocreál stílus építészeti emléke. A szocreál tanösvény útvonalán haladva ismerkedhetnek meg az érdeklődők az épületekkel és tervezőikkel. A Római Kőtár és Romkert szabadtéri kiállításán a római korból fennmaradt mérföldkövek, szarkofágok tekinthetők meg. Dunaújváros ad otthont a Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelepnek, amely több száz acélból készült köztéri alkotás található a Duna parti parkokban és városkülönböző pontjain.

Dunaföldvár: műemlékekben gazdag város, amely régies hangulatát máig őrzi. A vidékére jellemző kézműves hagyományokat több, ma is működő műhelyben ismerheti meg az érdeklődő. A Dunaföldvárt kettészelő - a mai közúti hídnál lévő - mély bevágástól délre találhatók az Alsó-Öreghegy dombjai. A leszakadt domboldalban a XVIII. század végén készült Kálvária keresztjei alatt már messziről láthatók az omladéktól vörös őskori rétegek. A mai Kálvária-domb földvár volt a bronzkorban. Az előkerült, "LEG II AD" bélyegű téglák tanúsága szerint a rómaiak őrtornyot emeltek itt. A hely a pécsi püspökség 1009-es alapító oklevelében a szláv "Zemogny", azaz 'földvár' néven szerepel. 1135-ben II. Béla király bencés monostort alapított itt. Ma már csak az apátság melletti XIV-XV. századi vár tornya látható. Az élénk forgalmú kisváros óvárosi része napjainkig megőrizte régi hangulatát. A középkori városmag polgárházain túl a földbe vájt pincék és a nagy portájú házak inkább falusi hangulatot árasztanak.

Paks: A Duna melletti település számos műemléki látnivalót kínál. A folyó lehetőséget ad vízi kirándulásra és sportra egyaránt. Itt található az ország egyetlen atomerőműve, amelyet látogatóközpont mutat be az érdeklődőknek. A település nevezetességei közé tartozik a Lussonium római kori katonai tábor területén kialakított, a római kort bemutató romkert. A Sánchegyen áll a XVIII. században épült  Bottyán-vár. A Duna partján található a híres paksi bárka, ahol halat lehet vásárolni. Természeti látványosság Paks mellett az ország legvastagabb, mintegy 60 méter magas löszfalrétege, amely a földtörténet elmúlt 2 millió évének valóságos képeskönyve.


Adony: A település 1848/49-ben fontos stratégiai pont volt. 1848. október 3-án Perczel Mór 3500 katonája a közelben egyesült a felvonuló honvéd zászlóaljakkal. A fontos dunai átkelőhelyen a királyok is gyakran időztek pl. Lajos király innen keltezte utolsó oklevelét a mohácsi csata előtt. Szentmihálypusztán 120 m hosszú, háromszögletű bronzkori földvár maradványai láthatóak.  A Ráchegyen és Szentmihálypusztán egy VI-VII. századi avar ötvös sírja és egy VII-VIII. századi temető lovas sírjai kerültek elő.

Közép- Dunántúl, Katalin

Közép- DunántúlKözép-Dunántúl valóban Magyarország kicsiben. Ami országunkra jellemző, az itt mind megtalálható. A régió "fővárosaként" itt fekszik a régi koronázó város, Székesfehérvár, a királyok városa, a magyar államiság bölcsője, de itt található a királynék városa, Veszprém is. A magyar táj prominens természeti egységeit, a Mezőföld, a Bakony és a Vértes, a Dunántúli-középhegységet a Velencei-hegység, a tavakat a Velencei-tó testesíti meg. A Közép-Dunántúl településeinek több évszázados hagyományai vannak: már a rómaiak is alapítottak itt kisebb-nagyobb falvakat, később a magyar királyok ma is létező városokat hoztak létre. Régiónkban történelmi borvidékek ölelésében Királyi Városaink is számos látnivalót, megőrzött és fogalommá vált értéket kínálnak az idelátogatóknak. Királyi régió ez, ahol a múlt és a jelen találkozik. tovább »

Áprilisi hétvége székesfehérváron, Tamás

Áprilisi hétvége székesfehérváronEz év utolsó áprilisi hétvégéjét és majálisát Székesfehérvárott töltöttük. A város sokban őrzi a régi koronázó városi emlékeket és hagyományt, a belső óvárosban található Országalma szobor is ezt szimbolizálja, nem messze tőle meg a palota romjainak feltárása van. tovább »

Székesfehérvár története és látnivalói, Admin

Székesfehérvár története és látnivalóiSzékesfehérvár az ország egyik legrégibb, leggazdagabb történelmű városa, a középkorban a magyar királyok koronázó és temetkezési helye. Ma is Fejér megye kulturális és gazdasági központja. tovább »

Szállásajánlatok Székesfehérvár |  Hotel Székesfehérvár |  Apartman Székesfehérvár |  Vendéglátóhelyek Székesfehérvár

Szállás Székesfehérvár és környékén

Hotel Vadászkürt     - Székesfehérvár
7500 Ft/fő/éj - től
-5%

A Közép-dunántúli régió központjában, Budapest és a Balaton között fekszik Magyarország legősibb királyi városa, Székesfehérvár, amely a magyar államiság bölcsője... Tudjon meg többet!

Szállás Székesfehérvár - Hotel Vadászkürt adatlapja

Jancsár Hotel       - Székesfehérvár
-5%

Szállodánk 3 csillagos, '99-ben épült, fõként Székesfehérvár üzleti turizmusának szállásigényét elégíti ki, de egyre inkább hangsúlyt fektetünk a városunkon átutazó... Tudjon meg többet!

Szállás Székesfehérvár - Jancsár Hotel adatlapja

-5%

Ez az a hotel Székesfehérváron, ahol a városi turisták játékos, izgalmas, városnéző randevún vehetnek részt, élmény teli romantikával, és exkluzív... Tudjon meg többet!

Szállás Székesfehérvár - Hotel Platán Székesfehérvár adatlapja

Hotel Szárcsa       - Székesfehérvár
-5%

A Szárcsa Hotel 1991 óta üzemel Székesfehérváron. Folyamatos bővítések után, jelenleg 47 szoba, étterem, különtermek, nyáron kerthelyiség... Tudjon meg többet!

Szállás Székesfehérvár - Hotel Szárcsa adatlapja