Olcsó szállás ajánlatok

Szigliget, a Balaton gyöngyszeme (Szigliget)

A település a Balaton különlegesen szép területének számít, a magyar költők által leggyakrabban megénekelt helyek közé tartozik. Nevezetessége az irodalmárok alkotóházaként működő Esterházy-kastély, kúriák, templom- és várromok.

Szigliget évszázadokkal ezelőtt még sziget volt, minden oldalról víz vette körül. Tulajdonosa a tatárjárást követően a bencés szerzetesrend volt, 1521-ben a Tóti Lengyel családé lett, és leányági örökösei birtokolták egészen 1945-ig.

A középkori község az avasi templom ma is látható romjának környékén, a tópart közelében alakult ki. Később lakói a vár alá húzódtak, így jellegzetes településkép alakult ki: a Várhegy oldalában a házak egymás fölé épültek sorban.

A erődítményt a pannonhalmi apátság építtette 1262-ben. A falut ugyan elpusztította a török, de a várat nem tudta elfoglalni; viszont a császár 1702-ben elrendelte a felrobbantását. Kövei egy részéből emelték a vár alatti kúriákat és gazdasági épületeket.

Szigliget legmagasabb pontja 243 méter magas, a dombok, dombcsoportok érdekes nevet kaptak: Rókarántó, Királyné szoknyája, Soponya. Kisfaludy Sándor lelkendezve írta erről a tájról: "ily szépet nem terme még a magyar vad föld és ég".

 

LÁTNIVALÓK

 

Esterházy-kastély, AlkotóházEsterházy-kastély Szigliget

A klasszicista kastély XIX. század elején épült. Itt kapott helyet 1953-ban az Irók Alkotóháza. A kastély közelében láthatók az uradalmi épületek is, melyek jelentős része védett műemlék.

Az épület végleges formáját 1912 után nyerte el, amikor gróf Esterházy Pál vásárolta meg a területet. Erős építészeti átalakításokkal alakították ki a mai, egységes formáját. Ennek a munkának az eredményei a teraszok, illetve az alattuk lévő helyiségek, a tornyocskák, a manzárdok, a tetőtömegek és a homlokzati kép kialakítása. Az épületben a népi barokk és a klasszicista részek jól elkülönülnek. A későbbi módosítások már az Alkotóház igényeit követték.

 

Szigligeti vár

A várat a pannonhalmi apátság építtette 1260 és 1262 között. A 239 m magas Várhegy tetején hosszan elnyúló, elromosodott épület helyreállítása folyamatos. Gyönyörű panoráma nyílik innen a Balatonra.

Szigligeti várA templom mögül indulva először az alsóvárba jutunk, majd egy gyilokjárón át a rondellára. Innen meredek gyalogút vezet az alsóvárnál mintegy 20 méterrel feljebb emelkedő felsővárba. Itt volt az egykori öregtorony és várúr palotája és tornya. 1991-ben látványos munka kezdődött el a várban, teljes feltárása, helyreállítása folyamatos.
Az apátság után a várat a Lengyel család birtokolta, de közben egy évtizedig Török Bálint is volt a tulajdonosa. A XVII. századig többször átalakították. A falut ugyan elpusztította a török, de a várat nem tudta elfoglalni; viszont a császár 1702-ben elrendelte a felrobbantását. Kövei egy részéből emelték a vár alatti kúriákat és gazdasági épületeket.

 

 

Avasi templomromSzigliget Avasi templomrom

Az avasi templomrom a műút és a településre vezető út találkozásánál látható. A középkorban ezen a területen helyezkedett el a falu. Az ősi, XIII. századi templomnak a tornya maradt ránk.

Az egykori templomból megmaradt torony alul négy-, feljebb hat-, végül pedig nyolcszögletű. Valamikor mögötte állt az egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom. A mellette lévő part menti területen volt abban az időben a rév, ahogy neve (Réhely) is mutatja.

 

Fekete kereszt

A Rókarántó domb oldalában számos népi építésű házat, pincét láthatunk, ezek mellett a dűlőúton továbbhaladva találjuk meg az 1802-ben állított, empire stílusú keresztet.

 

Hegyi kápolna

A Szentháromság, vagy más néven Szőlőhegyi kápolna a Rókarántó dombon emelték 1845 és 47 között. A klasszicista stílusú épületet szőlősgazdák adományaiból építették.

Fehérre meszelt falaival azóta jellegzetes képet ad a dombnak. A műemlékké nyilvánított Kápolnában évente egyszer, Szentháromság vasárnapján tartanak szentmisét.

 

Lengyel-Putheány-kúria

Az 1782-ben épült, eredetileg barokk stílusú kúriát többszöt átalakították. Külsejét Lengyel Boldizsár címere díszíti, mely a várkapu lebontásakor került ide.

Az egykori kúriát étteremmé alakították.

 

Óvári romok

A szabályos kúp alakú Óvár, vagy népiesen a Királyné szoknyája nevű domb tetején állt az óvár, mely valószínűleg a szigligeti vár elővára lehetett. Az ásatások során alapfalai kerültek elő.

Óvári romok SzigligetAz építmény korát a rövid ideig tartó ásatás alkalmával előkerült néhány jellegtelen edénytöredék alapján nem lehetett meghatározni. A faragott kövekből mégis szinte biztos, hogy egy római őrtorony alapjai láthatók. A rómaiak körülbelül 400 évig uralkodtak Pannóniában, /Kr. u. 12-427./ egyik legfontosabb hadiútjuk:- a Savaria –Sopianae közötti – ezen a tájon vezetett, annak védelmére építették hatalmas quaderkövekből ezt a kis várat is. A honfoglaló magyarok még itt találták a megromlott falakat s később, mikor megépült az új vár, kapta az Óvár nevet. A hegy másik neve: Öreghegy arra utal, hogy itt voltak a falu legrégebbi szőlőültetvényei.

 

 

Szűz Mária neve római katolikus templomTemplom Szigliget

A falu mai római katolikus temploma helyén román stílusú kis templom állt a XIII. század óta; a Szűz Mária neve tiszteletére szentelt templom mai alakjában 1725-ben épült. 

A templom 1896-ban kapott alapos renoválást. A hívek lelki gondozását sokáig a sümegi ferences atyák látták el, egészen 1927-ig. A legutóbbi teljes felújítás 1985-ben történt. A szentély déli oldalához egy újabb négyszög alaprajzú sekrestye kapcsolódik. Nyugati tornya négyszögletes alaprajzú.

 

 

 

Szigligeti Galária

A római katolikus templom melletti nádtetős épületben működő Szigligeti Galériában rendszeresek a képzőművészeti kiállítások, a népi és iparművészeti bemutatók.

 

Túrák:

1. TAPOLCA (30 km oda-vissza)
Itt található Batsányi János szülőháza. A Malom-tó és környéke a város ismert, kedvelt helye. Az egykori malom ma Gabriella Szálloda. A tó mellett Batsányi szobra. Legismertebb nevezetessége a Tavasbarlang, csónakázási lehetőséggel. A kórház alatti barlangot a gyógyászatban hasznosítják.

2. SÜMEG (a táv oda-vissza 60 km)
Ismert nevezetessége a legjobb állapotban lévő magyarországi vár. Látványos rendezvények és várjátékok színhelye.

3. HÉVIZ (58 km oda-vissza)
A világ második legnagyobb kiterjedésű termáltava, felszíne 4,4 hektár. Különlegessége a vörös színű indiai tündérrózsa. A fürdő télen is látogatható.

4. TIHANY (Szigligettől 80 km-nyi táv oda-vissza)
A félsziget építészeti, vallástörténeti és természeti látnivalói miatt egyaránt kedvelt. Itt a legkeskenyebb a tó, kompjárat köti össze a déli parttal. Legnevezetesebb látnivaló a bencés apátság barokk temploma.

5. SALFÖLD (44 km oda-vissza)
A Balatonfelvidéki Nemzeti Park az őshonos magyar állatfajtákat bemutató természetvédelmi majort alakított itt ki. Számos rendezvény, lovasbemutató színhelye.

6. KESZTHELY (45 km oda-vissza)
Kiemelkedő jelentőségű műemléke a Festetics Kastély. Itt található a Helikon Könyvtár, a Helikon Kastélymúzeum, a tükörterem, ahol zenei rendezvények vannak. Gótikus temploma 1390 körül épült. A neobarokk stílusban épült Balatoni Múzeum megismerteti a látogatót a Balaton kialakulásával, növény- és állatvilágával.

 

Szálláshelyek Szigligeten:

http://www.hungaryrooms.com/szallasok/Szigliget/

Szigliget térképe:

http://www.hungaryrooms.com/terkep/Szigliget/

 

Tapolca és látnivalói, Admin

Tapolca és látnivalóiTapolca természeti értékekben gazdag. Különös nevezetessége a csónakkal bejárható tavas-barlang, valamint a Szent György-hegy bazaltoszlopai. A borkereskedelméről is nevezetes város a környék kulturális központja. tovább »

Vonyarcvashegy, Admin

VonyarcvashegyA vidék egykor a nyugat-balatoni bortermelés központja volt, ma kedvelt üdülőterület, ahol az idegenforgalom valamennyi szolgáltatása megtalálható: kempingek, panziók, üdülők, vendéglők. tovább »

Badacsony, Nogamstar

Badacsony a balatoni régió leghíresebb szőlőhegye. Itt terem az a szőlő, amelyből a Badacsonyi Szürkebarát és a Kéknyelű készül. tovább »

Programnaptár, Rendezvénytervezet Balatongyörök 2009, Turista

Programok, rendezvények Balatongyörök településen 2009-ben. Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk. Tűzoltóbál, Nyitott pincék napja, Utcabál stb. tovább »

Tapolcai Tavasbarlang , Katalin

Tapolcai Tavasbarlang Tapolca és környéke remek kirándulási lehetőségekkel csábítja a természetjárókat -- a hűvösebb napokon pedig a több mint száz éve felfedezett tavasbarlang kínál különleges látnivalókat. A Közép-Európában egyedülálló látványossággal bíró Tavasbarlang, a város szívében található, melyet 1903-ban fedezték fel kútásás közben. Tíz évvel később a látogatók számára is megnyitották, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang. A tavasbarlang az ország egyik legszebb, legismertebb és leglátogatottabb természetvédelmi területe. tovább »

Szállásajánlatok Szigliget |  Hotel Szigliget |  Apartman Szigliget |  Vendéglátóhelyek Szigliget

Szállás Szigliget és környékén

11800 Ft/fő/éj - től
-5%

Hotelünk 2014.04.30-tól 45 kényelmees szobával várja vendégeit. Minden szobában fürdőszoba, klíma, telefon, LED-TV, hűtőszekrény, ingyenes internet-csatlakozási... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsony - Hotel Halászkert adatlapja

Tulipános Ház - Badacsony
-5%

Vízközeli,strandközeli ikernyaraló 2x5 fő részére.Igényesen felújított,új butorokkal berendezve,extra széo fürdővel kiadó!A tulajdonos nem lakik ott,a nyaraló... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsony - Tulipános Ház adatlapja

Borbély vendégház - Badacsonytomaj
-5%

Tisztelt Látogató! Engedje meg, hogy elkalauzoljuk Önt Badacsonytomajra a Borbély Családi Pincészethez, a 2007-es év Balatoni Borok Mesteréhez. E történelmi... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsonytomaj - Borbély vendégház adatlapja

-5%

A Bazalt Vendégház a Balaton északi partján található, a Badacsony hegy lábánál, Badacsonytomaj központjában. A Bazalt Vendégház zárt kertben... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsonytomaj - Balaton Bazalt Vendégház adatlapja