Olcsó szállás ajánlatok

Szalajka- völgy látnivalói (Szilvásvárad)

A Szalajka-völgy a Bükk hegység és az ország egyik legszebb magashegységi jellegű völgye. A természet szinte halmozza itt a szépséget, de történelmi emlékeket is rejt a vidék. A völgy fő értéke a sebes folyású Szalajka-patak. A Szalajka név egy régi mesterségre utal. Itt állították elő ugyanis az üveggyártáshoz nélkülözhetetlen alapanyagot, a hamuzsírt, amelynek latin neve sal alcalicus volt, s ebből képezték a szalajka nevet. A kb. 4 km hosszú Szalajka-völgyben folyó Szalajka-patak medrét több helyen mesterségesen megduzzasztották, a tavakban pisztrángot tenyésztenek. A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng.

Szalajka- völgy


Látnivalók a Szalajka – völgyben:


-    Szalajka-patak: forrásai tipikus karsztforrások, szélsőséges vízjárással. A Szalajka-forrás egy rövid szakaszon bejárható cseppkőbarlangból tör a felszínre. Vize hideg, az éves középhőmérsékletnek megfelelő.


-    Sziklaforrás: A Szikla-forrás a vízzáró agyagpala és a mészkő határán, egy sziklahasadékból tör elő. Időszakos forrás, aminek vize a Szalajka-forrásénál egy-két fokkal melegebb.


-     Fátyol-vízesés: Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége, hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége. Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.

 

-    Istállóskői ősemberbarlang: A barlangot az uradalom istállónak használta, innen az elnevezés kőistálló - Istállóskő (959 m). Az istállóskői ősember barlangjában egymást követően kétféle népcsoport élt. Közben azonban több földréteg rakódott le, így a két csoport jól elkülöníthető. Az ősemberek által használt eszközökön kívül találtak itt jégkorszaki tundraszarvas és barlangi medve, ősbölény-, bivaly- és mamutcsontokat, agyarakat is. A leletek közül néhány az Orbán-házban is látható.


-    Szabadtéri Erdészeti Múzeumot: A Szalajka-völgy egyik mellékvölgyében, a Horotnában berendezett múzeum az erdő és az ember kapcsolatát: a különböző erdei munkák eszközeit, termékeit, az erdei mesterek életmódját, építményeit mutatja be. A régi erdei mesterségek közül az ölfavágás, a mészégetés, a szénégetés és a zsindelykészítés eszközeit lehet megtekinteni. De láthatók az erdei mesterek által épített sajátos kunyhóformák is. Eredeti állapotban, korhűen berendezve építették fel az erdei munkások és fuvarosok nyomorúságos szálláshelyeit, összegyűjtve a kezdetleges munkaeszközöket, szerszámokat, szemléltetve az ősi munkafolyamatokat.

 


Balaton Turisztikai Régió, Renáta

Balaton. Első hallásra mindenkinek a szeretett "magyar tenger" hullámzó habjai, homokos partjai, strandjai jutnak eszébe. tovább »

Szállásajánlatok Szilvásvárad |  Hotel Szilvásvárad |  Apartman Szilvásvárad |  Vendéglátóhelyek Szilvásvárad

Szállás Szilvásvárad és környékén

Kalcit Tourist Motel - Bélapátfalva
3000 Ft/fő/éj - től

A Motel Eger és Szilvásvárad között, a különleges Bélkő hegy lábánál, Bélapátfalván található. Szobáink tusolóval felszereltek, szintenként teakonyha, az... Tudjon meg többet!

Szállás Bélapátfalva - Kalcit Tourist Motel adatlapja

Bélkő Panzió - Bélapátfalva
4200 Ft/fő/éj - től
-5%

"Vendégül látni valakit annyi, mint felelősséget vállalni jólétéért mindaddig, míg fedelünk alatt marad" Brillant Savarin E gondolatok jegyében meghívjuk Önt és... Tudjon meg többet!

Szállás Bélapátfalva - Bélkő Panzió adatlapja

-5%

Bélapátfalván fekszik a 40 m2-es Lak-völgyi üdülőház, mely tavasztól őszig vehető igénybe (május 15. - szeptember 15. között). A ház teljesen felszerelt, összesen... Tudjon meg többet!

Szállás Bélapátfalva - Lak-völgyi üdülőház adatlapja