Olcsó szállás ajánlatok

Balaton- Felvidék (Tapolca)

A Balaton-felvidék nem más, mint a Balaton fölé emelkedő, nyugati-keleti irányban húzódó fennsík. A Veszprém- Nagyvázsony-tapolcai törésvonal választja el a Bakonytól. A Balaton-felvidék vonulatai közé több helyen szerkezeti mélyedések ékelődnek, köztük a Pécselyi-medence is. A medencét északról egy délnyugat-északkelet irányú rögsorozat határolja, és választja el a Veszprém- Nagyvázsonyi-medencétől. A Balaton-felvidék egyik kismedencéje a 8 millió évvel ezelőtt még itt hullámzó Pannon-tenger egyik öble, a Káli-medence. Gyakoriak a különleges domborzati formák, például a kőtengerek, kőgörgetegek, bazalt formációk,melyek megtalálhatóak Kővágóörs, Salföld és Szentbékkálla közelében . A vidék múltjának emlékeit őrzik a pécselyi Zádor-vár romjai, az egykori templomok, kolostorok maradványai, a falvakban lévő tájházak, helytörténeti gyűjtemények. A Balaton-felvidék kiválóan alkalmas a balatoni üdülést színesítő kirándulásokra. A természeti értékek mellett, művészettörténeti nevezetességekben, kulturális programokban is bővelkedik ez a tájegység.


Balaton- Felvidék

Kiemelkedő települések és azok főbb nevezetességei a Balaton- Felvidéken:

Badacsonytomaj: A község a Balaton nyugati medencéje északi partvonalának középpontjában fekszik. A település legnagyobb látványossága maga a Badacsony, amely félszigetszerűen nyúlik be a tóba. A településről szerpentin alakban több turistaút vezet a hegyre, a Kisfaludy-kilátóhoz. A település a badacsonyi szőlő- és bortermelés központja. Itt csak a bortörvényben feltüntetett badacsonyi szőlőfajtákat termelik: a kéknyelűt, a szürkebarátot, a badacsonyi muskotályt, a furmintot és a rizlinget. A reformkor Balatonjának zarándokhelye lett szép paraszt barokk présház, amely messzire fehérlik félköríves, árkádos emeleti folyosójával. Szegedy Róza egykori présházát, amely a Kisfaludy-ház közelében áll. A település igazi építészeti kuriózuma a bazaltkőből épült római katolikus templom, amely Európa első ilyen építménye.

Kapolcs: A falu a Káli medencében, az Eger-patak völgyében fekszik. Kapolcs nevét a Művészetek Völgye kulturális fesztivál révén országszerte, sőt külföldön is ismerik. A rendezvénysorozat nyaranta több ezer látogatót vonz a faluba és a környező településekre. Kapolcs egykori malma ipari műemlék, amelyben a korabeli berendezések, és gabonaminták láthatók. A falumúzeumot egy XIX. századi kovácsműhelyben rendezték be, eredeti füstöskonyhával, parasztszobával.

Kővágóörs: Kővágóörs a Káli medence legnagyobb települése, amely Pálköve településrésszel egész a Balaton partig nyúlik. A község egy ritka geológiai képződményen, a pannon kori tenger megkövesedett homokturzásán épült. A követ évszázadokon keresztül bányászták, kiváló malomkőkészült belőle, innen ered a község nevének "kővágó" előtagja. A Pálkövére vezető út mellett láthatók a törökök által elpusztított Ecsér falu XIII. századi templomának romjai. Kővágóörsön a nyár kiemelkedő eseménye a Nagyboldogasszony búcsú augusztus 15-én. Augusztus 20-án, Szent István ünnepén tartják a Falunapokat. 


Révfülöp: A település Balaton túlsó partjának viszonylagos közelsége miatt évszázadok óta átkelőhely. Látogatott fürdő- és nyaralóhellyé a XIX. század végétől vált. Településszerkezete máig megőrizte hegyközség jellegét. Révfülöpről több túraútvonal vezet a Káli-medencébe, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park féltve őrzött területe, sok ritka növénnyel, 15 orchideafajjal.

Szentbékkálla: Népi műemlék jellegű lakóházakban és természeti értékekben egyaránt gazdag a település. A határában található Kőtenger, vagy a Fekete-hegy krátertavakkal szabdalt bazaltfennsíkja kedvelt kirándulóhely.

Tapolca: Tapolca természeti értékekben gazdag. A természeti látványosságok közül kiemelkedik a mintegy négy kilométer hosszú tavas-barlang. Szép látványt nyújtanak a 415 méter magas Szentgyörgy-hegy oldalán sorakozó bazaltoszlopok, amelyek az egykori vulkáni működés emlékei. A hegy oldalában régi présházak bújnak meg. A borkereskedelméről is nevezetes város a környék kulturális központja.

Szigliget: A település a Balaton különlegesen szép területének számít, a magyar költők által leggyakrabban megénekelt helyek közé tartozik. Nevezetessége az irodalmárok alkotóházaként működő Esterházy-kastély, kúriák, templom- és várromok.

 

Balatonederics látnivalói, Admin

Balatonederics látnivalóiA település kedvelt üdülőhely, környékén kiváló vadász- és horgászhelyek találhatók. Helyi kuriózum a szafari parkkal körülvett Afrika-múzeum. tovább »

Tapolcai útibeszámoló, Tamás

Tapolcai útibeszámolóTapolcán két alkalommal volt szerencsénk járni, ebből az egyik alkalommal télen, másik alkalommal meg nyáron, ezért van az, hogy egyidejűleg több évszak képei is megjelennek a fotóalbumban tovább »

Szigliget, a Balaton gyöngyszeme, Admin

Szigliget, a Balaton gyöngyszemeA település a Balaton különlegesen szép területének számít, a magyar költők által leggyakrabban megénekelt helyek közé tartozik. Nevezetessége az irodalmárok alkotóházaként működő Esterházy-kastély, kúriák, templom- és várromok. tovább »

Badacsonytomaj és látnivalói, Renáta

Badacsonytomaj és látnivalóiA település a Balaton nyugati felének egyik leglátványosabb kistáján, a badacsonyi félszigeten fekszik. Legfőbb nevezetessége a természeti környezet, a hegy, valamint hozzá kapcsolódó borkultúra. tovább »

Tapolca és látnivalói, Admin

Tapolca és látnivalóiTapolca természeti értékekben gazdag. Különös nevezetessége a csónakkal bejárható tavas-barlang, valamint a Szent György-hegy bazaltoszlopai. A borkereskedelméről is nevezetes város a környék kulturális központja. tovább »

Szállásajánlatok Tapolca |  Hotel Tapolca |  Apartman Tapolca |  Vendéglátóhelyek Tapolca

Szállás Tapolca és környékén

Borbély vendégház - Badacsonytomaj
-5%

Tisztelt Látogató! Engedje meg, hogy elkalauzoljuk Önt Badacsonytomajra a Borbély Családi Pincészethez, a 2007-es év Balatoni Borok Mesteréhez. E történelmi... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsonytomaj - Borbély vendégház adatlapja

-5%

A Bazalt Vendégház a Balaton északi partján található, a Badacsony hegy lábánál, Badacsonytomaj központjában. A Bazalt Vendégház zárt kertben... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsonytomaj - Balaton Bazalt Vendégház adatlapja

-5%

Vendégházunk Keszthelytől 12 km-re található a balatonedericsi szőlőhegyen,nyugodt,festői panorámájú környezetben.Csodálatos kilátás nyílik a környező... Tudjon meg többet!

Szállás Balatonederics - Szabó Pince Vendégház adatlapja

Levendulás Vendégház - Balatonederics
-5%

Vendégházunk a balatonedericsi szőlőhegyen található.Gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra,a szigligeti öbölre,a környező tanúhegyekre.Elsősorban 4-6 fős... Tudjon meg többet!

Szállás Balatonederics - Levendulás Vendégház adatlapja