Olcsó szállás ajánlatok

Tapolca és látnivalói (Tapolca)

Tapolca természeti értékekben gazdag. Különös nevezetessége a csónakkal bejárható tavas-barlang, valamint a Szent György-hegy bazaltoszlopai. A borkereskedelméről is nevezetes város a környék kulturális központja.

A település neve szláv eredetű, és meleg vizet jelent (toplica).
Tapolca városhoz 1977-ben csatlakozott a szomszédos Diszel község. A városrész érdekessége az itt létrehozott Első Magyar Látványtár, amely a kortárs művészetet bemutató kiállítóház.
A természeti látványosságok közül kiemelkedik a mintegy négy kilométer hosszú tavas-barlang. Szép látványt nyújtanak a 415 méter magas Szentgyörgy-hegy oldalán sorakozó bazaltoszlopok, amelyek az egykori vulkáni működés emlékei. A hegy oldalában régi présházak bújnak meg.

 

Múltidéző

A város területén egykor római hadiút vezetett át, amelynek maradványai a város különböző pontjain megfigyelhetők.
A XIV-XVI. században Tapolca a vidék központja: gyakorta tartották itt a nemesi vármegye közgyűlését, és esperességi székhelynek számított. A XV. századtól a karthausi szerzetesek voltak a város kegyurai. A Templomdombon lévő birtokközpontjukon várat építettek - ez azonban a török korban elpusztult.

A XVIII-XIX. században a város volt a Balaton környéki borkereskedelem egyik legnagyobb központja. 1966-ban lett újra város, és a vidék gazdasági-kulturális centruma. Tapolcán, illetve közvetlen környékén valamennyi művészeti ág mesterei, színvonalas művelői megtalálhatók.

Itt született és itt van eltemetve Batsányi János (1763-1845) költő, a magyarországi felvilágosodás egyik legnagyobb alakja.

 

 

LÁTNIVALÓK

 

Szentgyörgy-hegy

A híres, 415 méter magas Szentgyörgy-hegy oldalán hatalmas bazaltoszlopok sorakoznak. A Tapolcai-medence vulkáni eredetű hegyei közül többnek a felszínén is megfigyelhető az oszlopos elválás.

Kialakulását azzal magyarázzák, hogy a vulkáni kitörést követő lávafolyam vékony lepényként terült szét és szilárdult meg a hegyek tetején, oldalán. A bazaltsapka az alatta lévő kevésbé kemény rétegeket megvédte a szél és a víz pusztító hatásától. Az erózió a bazaltot koptatta. Ez a hatás a kihűlő láva bekérgeződésekor keletkezett repedések szélein fokozottabban érvényesült. A szélek legömbölyödtek, a hajdani repedések nyomán oszlopok alakultak ki.

A jól körbejárható hegy oldalán érdemes megnézni a régi présházakat is, a Hegymagas felől érhetők el leghamarabb.

A hegyen tanösvényt alakítottak ki.

 

Tavasbarlang

A mintegy négy kilométerre tehető, a víz által kialakított járatrendszerből ma két és fél kilométernyi bejárható. A legnagyobb terem csaknem 20 méter hosszú, 3-5 méter széles és 8 méter magas.

Tapolcai tavasbarlangAz utcaszintről 75 lépcsőfokon jutunk le a barlangba, melynek legnagyobb terme, a Lóczy-terem csaknem 20 méter hosszú, 3-5 méter széles és 8 méter magas. Itt is és a következő, Batsányi-teremben is eredeti szépségükben láthatók a vízoldotta üregek.

A Batsányi-teremtől néhány lépés a régi csónakkikötő. Csaknem méteres mélységű kristálytiszta vízen csónakázhat itt a látogató. Így látogatható a Maximum-terem, ahol a rendszer legszebb kristályai vannak.

A barlang kialakulása a térség geológiai múltjával, a mélyrétegekben lévő meleg víz oldóhatásával magyarázható.

Csónakjegyet a pénztárnál lehet váltani. A nov. 16-márc. 15. között időszakban csoportokat (min. 15 fő) bejelentkezés alapján a nyitva tartási időn kívül is fogadnak.

 

Első Magyar LátványtárLátványtár Tapolca

A Látványtár nem egy szokásos kiállítóhely vagy múzeum, hanem kísérlet a tárgyi látáskultúra összefüggéseinek újrateremtésére.

Itt együtt élnek a kert rózsafáinak üveggömbjei az 1930-as évek cigarettaplasztikáival, kortárs festmények az első világháború katonaemlékeivel, és izgalmas párbeszédet folytatnak egymással.

A Vörösváry Ákos, Gyökér Kinga és társai által létrehozott Első Magyar Látványtár Alapítvány Kiállítóháza ugyanakkor a XX. századi és a kortárs művészet fontos bemutatóhelye, évente új kiállítással.

 

Malom

Malom TapolcaAz itt található vízfolyást talán már a rómaiak tóvá duzzasztották, hogy vele malmokat hajtsanak, de az biztos, hogy már az Árpád-korban volt itt malom, mely többszöri átépítéssel a XVII. század végén, a XVIII. század elején nyerte el mai formáját. A malmot 1964-ben szállodává és étteremmé alakították át, és Batsányi feleségéről kapta a Gabriella nevet. A rajta lévő malomkerék ma már csak dekoráció.

 

 

 

Marton Galéria

A kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb mestere a Tapolcán élő Marton László szobrászművész, az ő alkotásai láthatók a 2000-ben megnyílt Marton Galériában.

 

Nagytó (Malomtó)

A Tapolca patakot az 1930-as években a felső szakaszon duzzasztással kiszélesítették, így jött létre a Malomtó. Ez a város kellemes kirándulóhelye, a tó körüli kőfalra épült házak olaszos hangulatot árasztanak.

Itt erednek a város névadó forrásai, melyeket talán már a rómaiak is tóvá duzzasztottak, hogy malmot hajtsanak vele.

A Nagytó lezúduló vizét újból tóvá duzzasztották, így jött létre a szintén malmot hajtó Kistó.

 

Szentháromság-szobor

A Fő tér és a Batsányi utca sarkán lévő Pannónia Szálló előtt áll az 1757-ben, barokk stílusban készült Szentháromság-szobor. A műalkotást 1863-ban megújították.

 

Városi Múzeum

A múzeumban helytörténeti kiállítást, iskolamúzeumot rendeztek be, valamint itt láthatók a helyi ásatások során összegyűjtött leletek, és kőtár is várja a látogatókat.

A múzeum Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épülete. A régi iratok szerint az egykori végvár várkastélyának romjaira épült Kántorház már 1726-ban létezett. Falai között tanulta a betűvetést Batsányi János (1763-1845), a felvilágosodás kiemelkedő költője. A múzeum eredetileg pedagógiatörténeti gyűjtemény volt, majd kiegészült a városra vonatkozó régészeti, történeti, néprajzi, ipartörténeti és képzőművészeti anyaggal.

 

Tapolcai Pantheon

A pantheon - többek között - két nevezetes helyi születésű személynek, Török János közgazdásznak, 1848/49-es honvédtisztnek és Felletár Emil kémikusnak az emlékét is őrzi.

 

Tapolcai vár

Az egykori vár kapuját és a farkasvermet feltárták, falai egy része még megvan; itt volt a XIII. századi birtokközpont.

 

Y alakú házak

Az egykori polgárváros modern részét elsősorban a - sokat dicsért és kritizált - Y alakú házak képviselik (Veszprém felől érkezve az új köztemető után először ezeket látjuk a városból).

 

 

Szálláshelyek Tapolcán:

http://www.hungaryrooms.com/szallasok/Tapolca/

Tapolca térképe:

http://www.hungaryrooms.com/terkep/Tapolca/

 

Tapolcai Tavasbarlang , Katalin

Tapolcai Tavasbarlang Tapolca és környéke remek kirándulási lehetőségekkel csábítja a természetjárókat -- a hűvösebb napokon pedig a több mint száz éve felfedezett tavasbarlang kínál különleges látnivalókat. A Közép-Európában egyedülálló látványossággal bíró Tavasbarlang, a város szívében található, melyet 1903-ban fedezték fel kútásás közben. Tíz évvel később a látogatók számára is megnyitották, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang. A tavasbarlang az ország egyik legszebb, legismertebb és leglátogatottabb természetvédelmi területe. tovább »

Tapolcai útibeszámoló, Tamás

Tapolcai útibeszámolóTapolcán két alkalommal volt szerencsénk járni, ebből az egyik alkalommal télen, másik alkalommal meg nyáron, ezért van az, hogy egyidejűleg több évszak képei is megjelennek a fotóalbumban tovább »

Badacsonytomaj és látnivalói, Renáta

Badacsonytomaj és látnivalóiA település a Balaton nyugati felének egyik leglátványosabb kistáján, a badacsonyi félszigeten fekszik. Legfőbb nevezetessége a természeti környezet, a hegy, valamint hozzá kapcsolódó borkultúra. tovább »

Balaton- Felvidék, Katalin

Balaton- FelvidékA Balaton-felvidék nem más, mint a Balaton fölé emelkedő, nyugati-keleti irányban húzódó fennsík. A Veszprém- Nagyvázsony-tapolcai törésvonal választja el a Bakonytól. A Balaton-felvidék vonulatai közé több helyen szerkezeti mélyedések ékelődnek, köztük a Pécselyi-medence is. A medencét északról egy délnyugat-északkelet irányú rögsorozat határolja, és választja el a Veszprém- Nagyvázsonyi-medencétől. A Balaton-felvidék egyik kismedencéje a 8 millió évvel ezelőtt még itt hullámzó Pannon-tenger egyik öble, a Káli-medence. Gyakoriak a különleges domborzati formák, például a kőtengerek, kőgörgetegek, bazalt formációk,melyek megtalálhatóak Kővágóörs, Salföld és Szentbékkálla közelében . A vidék múltjának emlékeit őrzik a pécselyi Zádor-vár romjai, az egykori templomok, kolostorok maradványai, a falvakban lévő tájházak, helytörténeti gyűjtemények. A Balaton-felvidék kiválóan alkalmas a balatoni üdülést színesítő kirándulásokra. A természeti értékek mellett, művészettörténeti nevezetességekben, kulturális programokban is bővelkedik ez a tájegység. tovább »

Szigliget, a Balaton gyöngyszeme, Admin

Szigliget, a Balaton gyöngyszemeA település a Balaton különlegesen szép területének számít, a magyar költők által leggyakrabban megénekelt helyek közé tartozik. Nevezetessége az irodalmárok alkotóházaként működő Esterházy-kastély, kúriák, templom- és várromok. tovább »

Szállásajánlatok Tapolca |  Hotel Tapolca |  Apartman Tapolca |  Vendéglátóhelyek Tapolca

Szállás Tapolca és környékén

Borbély vendégház - Badacsonytomaj
-5%

Tisztelt Látogató! Engedje meg, hogy elkalauzoljuk Önt Badacsonytomajra a Borbély Családi Pincészethez, a 2007-es év Balatoni Borok Mesteréhez. E történelmi... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsonytomaj - Borbély vendégház adatlapja

-5%

A Bazalt Vendégház a Balaton északi partján található, a Badacsony hegy lábánál, Badacsonytomaj központjában. A Bazalt Vendégház zárt kertben... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsonytomaj - Balaton Bazalt Vendégház adatlapja

-5%

Vendégházunk Keszthelytől 12 km-re található a balatonedericsi szőlőhegyen,nyugodt,festői panorámájú környezetben.Csodálatos kilátás nyílik a környező... Tudjon meg többet!

Szállás Balatonederics - Szabó Pince Vendégház adatlapja

Levendulás Vendégház - Balatonederics
-5%

Vendégházunk a balatonedericsi szőlőhegyen található.Gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra,a szigligeti öbölre,a környező tanúhegyekre.Elsősorban 4-6 fős... Tudjon meg többet!

Szállás Balatonederics - Levendulás Vendégház adatlapja