Olcsó szállás ajánlatok

Tapolcai Tavasbarlang (Tapolca)

Tapolca és környéke remek kirándulási lehetőségekkel csábítja a természetjárókat -- a hűvösebb napokon pedig a több mint száz éve felfedezett tavasbarlang kínál különleges látnivalókat. A Közép-Európában egyedülálló látványossággal bíró Tavasbarlang, a város szívében található, melyet 1903-ban fedezték fel kútásás közben. Tíz évvel később a látogatók számára is megnyitották, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang. A tavasbarlang az ország egyik legszebb, legismertebb és leglátogatottabb természetvédelmi területe.

TavasbarlangA barlang víz alatti ágait több lépésben tárták fel a felfedezés után, majd 1938-ban, a barlangi törmelékek eltávolításával alakították ki a híres csónakázó körfolyosót, amely több felszín alatti tavat köt össze.

A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is. A szarmata mészkőben kialakult barlang különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, melyek zöldes színű vízén - néhány évnyi szünet után - 1998-tól újra lehet csónakázni.

A barlangnak hétszáz méter hosszan két nagyobb ágát – a Meteort és a Nautilust – tárták fel, amelyekben több kisebb-nagyobb terem található (a legnagyobb a majd tíz méter magas Lóczy- és a Batsányi terem). A falakon megkapóan szép, lágyan ívelő formák, átlyuggatott falrészek, bemélyedések és félgömbök alakultak ki az oldódás során, amelyek a barlang száraz részeinek bejárásával is megtekinthetők.

A Tapolcai-tavasbarlang mikroklímája, levegőjének összetétele rendkívül jó hatással van a légúti betegségek gyógyítására. A Tapolcai Kórház alatt húzódó lezárt járatát ezért a Kórházbarlang betegei számára tarják fenn.


A Tapolcai-tavasbarlang egyike volt hazánk azon alig kéttucat barlangjának, melyeket a barlangok általános védettségének kimondása előtt, már 1942-ben - hazánkban másodikként - védelem alá helyeztek. 1982 óta fokozottan védett; kiemelt védelmi státuszát geológiai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja.

Balaton- Felvidék, Katalin

Balaton- FelvidékA Balaton-felvidék nem más, mint a Balaton fölé emelkedő, nyugati-keleti irányban húzódó fennsík. A Veszprém- Nagyvázsony-tapolcai törésvonal választja el a Bakonytól. A Balaton-felvidék vonulatai közé több helyen szerkezeti mélyedések ékelődnek, köztük a Pécselyi-medence is. A medencét északról egy délnyugat-északkelet irányú rögsorozat határolja, és választja el a Veszprém- Nagyvázsonyi-medencétől. A Balaton-felvidék egyik kismedencéje a 8 millió évvel ezelőtt még itt hullámzó Pannon-tenger egyik öble, a Káli-medence. Gyakoriak a különleges domborzati formák, például a kőtengerek, kőgörgetegek, bazalt formációk,melyek megtalálhatóak Kővágóörs, Salföld és Szentbékkálla közelében . A vidék múltjának emlékeit őrzik a pécselyi Zádor-vár romjai, az egykori templomok, kolostorok maradványai, a falvakban lévő tájházak, helytörténeti gyűjtemények. A Balaton-felvidék kiválóan alkalmas a balatoni üdülést színesítő kirándulásokra. A természeti értékek mellett, művészettörténeti nevezetességekben, kulturális programokban is bővelkedik ez a tájegység. tovább »

Szigliget, a Balaton gyöngyszeme, Admin

Szigliget, a Balaton gyöngyszemeA település a Balaton különlegesen szép területének számít, a magyar költők által leggyakrabban megénekelt helyek közé tartozik. Nevezetessége az irodalmárok alkotóházaként működő Esterházy-kastély, kúriák, templom- és várromok. tovább »

Balatonederics látnivalói, Admin

Balatonederics látnivalóiA település kedvelt üdülőhely, környékén kiváló vadász- és horgászhelyek találhatók. Helyi kuriózum a szafari parkkal körülvett Afrika-múzeum. tovább »

Tapolca és látnivalói, Admin

Tapolca és látnivalóiTapolca természeti értékekben gazdag. Különös nevezetessége a csónakkal bejárható tavas-barlang, valamint a Szent György-hegy bazaltoszlopai. A borkereskedelméről is nevezetes város a környék kulturális központja. tovább »

Badacsonytomaj és látnivalói, Renáta

Badacsonytomaj és látnivalóiA település a Balaton nyugati felének egyik leglátványosabb kistáján, a badacsonyi félszigeten fekszik. Legfőbb nevezetessége a természeti környezet, a hegy, valamint hozzá kapcsolódó borkultúra. tovább »

Szállásajánlatok Tapolca |  Hotel Tapolca |  Apartman Tapolca |  Vendéglátóhelyek Tapolca

Szállás Tapolca és környékén

Borbély vendégház - Badacsonytomaj
-5%

Tisztelt Látogató! Engedje meg, hogy elkalauzoljuk Önt Badacsonytomajra a Borbély Családi Pincészethez, a 2007-es év Balatoni Borok Mesteréhez. E történelmi... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsonytomaj - Borbély vendégház adatlapja

-5%

A Bazalt Vendégház a Balaton északi partján található, a Badacsony hegy lábánál, Badacsonytomaj központjában. A Bazalt Vendégház zárt kertben... Tudjon meg többet!

Szállás Badacsonytomaj - Balaton Bazalt Vendégház adatlapja

-5%

Vendégházunk Keszthelytől 12 km-re található a balatonedericsi szőlőhegyen,nyugodt,festői panorámájú környezetben.Csodálatos kilátás nyílik a környező... Tudjon meg többet!

Szállás Balatonederics - Szabó Pince Vendégház adatlapja

Levendulás Vendégház - Balatonederics
-5%

Vendégházunk a balatonedericsi szőlőhegyen található.Gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra,a szigligeti öbölre,a környező tanúhegyekre.Elsősorban 4-6 fős... Tudjon meg többet!

Szállás Balatonederics - Levendulás Vendégház adatlapja