Olcsó szállás ajánlatok

Tiszaújváros története és látnivaló (Tiszaújváros)

Tiszaújvárosban a kikapcsolódásra számos lehetőséget kínál a szabadidőközpont, a gyógycentrummal egybeépült termálfürdő, valamint a város kulturális helyszínei.

Ez a terület tipikus folyómenti síkvidék, nyílt ártér. A Tisza ezen a szakaszán már csak finom homokot szállít. A partok löszös iszapja a víz színét sárgára festi. Ezért "szőke" a Tisza, és innen kaphatta nevét a település határában lévő "Aranypart" vagy "Sárgapart" is.
A Tisza közelsége kedvező feltételek kínált a vegyipar, a villamosenergia- és kőolajipar telepítésére. A nagyipari létesítmények ma is meghatározzák a város arculatát, lakóinak életét.
A város nemzetközi hírű sporteseményeiről nevezetes. Híressé tette Termál- és Strandfürdő is, amelynek gyógyvize főként ízületi, nőgyógyászati és urológiai gyulladások kezelésére alkalmas, az egészségesek számára regeneráló hatású.

Településtörténet

Tiszaszederkény, a Tiszaújvárost megelőző ősi település már az Árpád-korban fennállt. Középkori jelentőségét a tiszai átkelési lehetőségnek köszönhette. A falut a tatárok elpusztították, de hamar újjáépült, és a XIV. százaban mint Ernye bán és az Ákos nemzetség birtoka szerepel.

A XV. században az ónodi uradalomhoz tartozott. A Perényi, Rákóczi, Báthory, Erdődy és Fáy családok voltak a birtokosai. A török időkben pusztává válik, csak a Lorántffy Zsuzsanna által betelepített hajdúcsládok révén éled újjá, és szerez kiváltságokat is.

A Sajó és a Tisza találkozásánál kedvező feltételek adódtak a vegyipar, a villamosenergia- és kőolajipar telepítésére. A nagyipari létesítmények ma is meghatározzák a város arculatát, lakóinak életét, szakember-összetételét.

A II. világháború után 1952-ben kezdték építeni a település határában a tiszapalkonyai hőerőművet, ami 1959-re készült el. Az erőmű környékén kezdtek kialakulni a későbbi "szocialista" város csírái.

1955-ben kezdett el kiépülni a Tiszai Vegyi Kombinát, melyben először festéket, majd műtrágyát és műanyag alapanyagot gyártottak.
1978-ra megépült a Tisza II. hőerőmű. 1973-ban az oljafinomító építésével alakult ki a ma is jellemző ipari vertikum, ami meghatározó a város gazdasági és társadalmi életében egyaránt.

A település 1966-ban kapott városi rangot, akkor még Tiszaszederkény néven. 1970-ben, Lenin születésének 100. évfordulóján felvette a Leninváros nevet, majd a rendszerváltáskor Tiszaújvárosra keresztelték.

Történelme során az ősi falu, Tiszaszederkény sokat szenvedett a gyakori áradásoktól. Ma ez már a múlté. Tiszaújvárost jól kiépített gátrendszer védi a Tisza és a Sajó áradásaitól. A Tisza mindkét partján gazdag erdőségek, jó legelők voltak. A ligetes erdők fái között valaha nem volt ritka a kocsányos tölgy sem. Az erdőirtás következtében ezek az őstölgyek mára már nagymértékben kipusztultak.

 

LÁTNIVALÓK

Görög katolikus templom (Urunk színeváltozása)Görög katolikus templom Tiszaújváros

A szakemberek szerint ez az ország egyik legszebb bizánci stílusú temploma. A Nagy József tervei alapján épült templomot 1996-ban adták át.

A rendszerváltás előtt nem volt templom Tiszaújvárosban, utána viszont a történelmi egyházak közösségei sorra megépítették templomaikat.

 

Ártér Galéria

Rendezvényekre vonatkozó információk: kiállítások; képgaléria; egyedi iparművészeti bőrplasztika élő testformából.

 

Életfa-szobor

Életfa-szobor TiszaújvárosTiszaújváros központjában, a Városház téren állították fel 1996-ban Farkas Ádám Életfa című szobrát.

 

 

 

 

 

 

Helytörténeti Gyűjtemény

A városban az 1970-es években kezdődött a település történetére vonatkozó emlékek gyűjtése. A szűkebb táj múltjának és népi kultúrájának dokumentumai láthatók a múzeumban.

Amikor elkezdődött a helytörténeti anyag gyűjtése, még az volt az elképzelés, hogy az ún. "szocialista város" történetét dokumentálják. Az 1980-as években ez az elképzelés módosult, majd a rendszerváltás után teljesen megváltozott. Ma már a település, illetve a szűkebb táj történeti múltjának és népi kultúrájának emlékanyagát gyűjti és tárja a nyilvánosság elé a Helytörténeti Gyűjtemény. Állandó kiállítása "Egy modern város született: életmódváltás a dél-borsodi térségben" címmel 1998-ban nyílt. A kiállítás a hagyományos paraszti világot, valamint a város építését mutatja be.

 

Lorántffy Zsuzsanna szobraLorántffy Zsuzsanna szobra Tiszaújváros

Tiszaújváros Tiszaszederkény városrészében 2000-ben avatták fel Józsa Lajos szobrászművész Lorántffy Zsuzsannát ábrázoló szobrát.

Lorántffy Zsuzsanna az 1600-as évek művelt nagyasszonya volt.

 

 

 

 

Petőfi Sándor szobra

A Március 15. parkban 1998-ban állították fel a forradalmár költő, Petőfi Sándor szobrát, Seres János és Szórádi Zsigmond alkotását.

 

Református templom

A Hoór Kálmán tervei alapján épült református templomot 1994-ben adták át a híveknek, akik korábban Tiszaszederkénybe jártak istentiszteletekre.

 

Római katolikus templom (Magyarok Nagyasszonya)

Római katolikus templom TiszaújvárosA templom alapkövét 1991-ben helyezték el az új városrészben. A terveket Rátkai Attila és Rátkainé Kiss Róza készítette. Az ablakképek Bráda Tibor festőművész alkotásai.

 

A város első templomát 1993-ban szentelték fel a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Tiszaújvárosban (a korábbi Leninvárosban) a rendszerváltásig nem volt templom. A katolikus hívek a szomszédos településekre jártak szentmisére.

 

 

Szent István-szobor

Szent István király szobra, Józsa Lajos alkotása 2001-ben a millennium tiszteletére készült.

 

Szálláshelyek Tiszaújvárosban:

http://www.hungaryrooms.com/szallasok/Tiszaújváros/

Tiszaújváros térképe:

http://www.hungaryrooms.com/terkep/Tiszaújváros/

 

Szállás Tiszaújváros és környékén

-5%

Az üzletemberek és üdülővendégek által egyaránt kedvelt Hotel Phőnix *** Tiszaújváros központjában található.Ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásaink: 24 órás... Tudjon meg többet!

Szállás Tiszaújváros - Phőnix Hotel adatlapja

Termál Kemping - Tiszaújváros
-5%

A Gyógy- és Strandfürdő tőszomszédságában található ötszáz férőhelyes, kétcsillagos, Termál Kemping téglaépítésű apartman házzal, sátorhellyel és... Tudjon meg többet!

Szállás Tiszaújváros - Termál Kemping adatlapja

Családi üzemeltetésű, barátságos és otthonos hangulatú szálláshelyünk a városközponttól 10 perc sétára található. A szállás hosszú távra cégeknek, magánszemélyeknek... Tudjon meg többet!

Szállás Tiszaújváros - Kertvárosi szállás/apartman adatlapja