Olcsó szállás ajánlatok

Kirándulás a Zsámbéki medencében (Zsámbék)

A Zsámbéki-medence a Budai-hegység, a Vértes és a Gerecse hegyvonulatai, továbbá az Etyeki-dombság által határolt természeti táj. A Budai-hegység Magyarország egyik legösszetettebb geológiai felépítésű hegysége, több mint harminc kőzettípust tártak itt fel a kutatók. Változatos a vele határos Zsámbéki-medence növényvilága is, és számtalan védett madár él itt. A vidék települései túlnyomórészt a medence peremén helyezkednek el. A természeti értékek mellett egyéb látnivalókban is bővelkedik ez a vidék.

Zsámbéki medence


Zsámbéki medence nevezetességei:

-    Zsámbék: a Gerecse hegység keleti nyúlványának pereménél, gyérvizű patak völgyében, dombra felkúszó zegzugos utcákkal rendelkező  település. Nevezetességei közt szerepel a Romtemplom, melyet későromán/koragótikus bazilikát a premontrei szerzetesek építették az 1200-as évek közepe táján. Az 1773-as földrengés félig lerombolta, azóta nem építették újjá. Jelenleg - 17 év után - a Rom belső területe is látogatható. A 250 éves barokk templomot nemrég újították fel. Nyaranta "Premontrei Esték" címmel hétvégenként orgonahangversenyeket rendeznek. A Törökkút a török idők egyik legnyugatibb építészeti emléke.

-    Biatorbágy: Legismertebb műemléke az 1931-ben felrobbantott Viadukt. A Biai-tó szép látványt nyújt a sétálóknak, gazdag zsákmányt ígér a horgászoknak, télen kiváló korcsolyapálya. Természeti környezete sok kirándulót vonz, főképp a Tétény- Sóskúti-fennsík (a középkori Torbágyerdő) nyugati peremének sziklavonulata, a Nyakaskő látványos alakzatával, az Iharos-erdő vagy a Pecató.

-    Gyermely: A Tésztagyáráról nevezetes faluban számos látnivaló található. Művésztelepe, szép falusi házai, remek vendéglői mellett üde színfolt a Horgásztó..

-    Felsőörs: A 270 méter magas Jánoshegy aljában fekszik, melynek csúcsáról gyönyörű panoráma nyílik a környező vidékre. A közelben muflon rezervátum, vadaspark és két tó is található. A csöppnyi település különlegessége egy valódi mongol jurta.

-    Budakeszi: Az ide látogatók megtekinthetik: a Vadasparkot, a Helytörténeti Gyűjteményt, a Mezei Mária Emlékházat, a Józsa Galériát, a két Mamutfenyőt. Budakeszi legújabb idegenforgalmi látványossága a 2006-ban átadott Himnusz-szobor, mely V. Majzik Mária szobrászművész alkotása.

-    Solymár: Nagyközség Óbuda mellett, északnyugatra. Gótikus várromja XIV. századi eredetű, a XV. században bővítették reneszánsz stílusban. Az Ördöglyuk-barlang cseppkő-képződményei védelem alatt állnak.

-    Telki : A község a tatárjárás előtti idők legrégebbi települései közé tartozik. Telki egykor híres bencés apátsága Szent István tiszteletére létesült. A lerombolt apátság helyén került felállításra az 1740 körül készült volutás-kartusos alapzaton keresztet tartó kőszobor.

 


Szállás Zsámbék és környékén

-5%

Tudja, hogy mit jelent a Zugoly szó? Olvasta az Öreg Néne őzikéjét, ahol „Cili cica, Bodri kutya mellé búvik a zugolyba,…”? A Zugoly egy kicsi, védett,... Tudjon meg többet!

Szállás Csabdi - Lovas Zugoly adatlapja